特斯拉Cybertruck最新高清照曝光! 中控大螢幕整合物理按鍵

126 回覆
44 Like 28 Dislike
特斯拉Cybertruck最新高清照曝光! 中控大螢幕整合物理按鍵

▲特斯拉Cyber​​truck最新高清照曝光。(圖/翻攝《快科技》)

▲▼特斯拉Cyber​​truck最新高清照曝光。(圖/翻攝《快科技》)
▲▼特斯拉Cyber​​truck中控極簡。(圖/翻攝《快科技》)
▲▼特斯拉Cyber​​truck最新高清照曝光。(圖/翻攝《快科技》)

▲▼外型搶眼,也有基本置物空間。(圖/翻攝《快科技》)

記者張靖榕/綜合外電報導

特斯拉Cyber​​truck難產多年,終於接近交付日期,細節照片也陸續在網路上曝光,可見內部盡可能取消物理按鍵,全數改由大螢幕控制,更將擋風玻璃後視鏡取消,追求更具科幻先進感的設計。

陸媒《快科技》報導,從最新的一系列曝光圖來看,特斯拉Cybertruck採用特斯拉最新設計風格,選擇以螢幕換檔為操作方式,取消多餘實體按鍵,甚至連擋風玻璃上的後視鏡也取消。

圖中可見特斯拉Cyber​​truck採用的中控螢幕尺寸更大,更設計專屬中控介面搭配,比其他車型都更具科幻感,整體也走黑灰色風格。中控螢幕幾乎操控全車,更可控制空氣懸吊、尾箱箱蓋,而且操作介面簡單,整體相當方便。

外觀方面,Cyber​​truck後照鏡採全新樣式,與先前測試車輛相比,正式發布的後照鏡顯得更加秀氣。值得一提的是,為將車頭與擋風玻璃整合到同一平面,Cyber​​truck還採用市面上極罕見的單雨刷設計,一根超長的雨刷器收攏在擋風玻璃左側,更顯狂野霸氣。

前行李箱的置物空間不算太小,基本置物空間沒有問題。根據當前消息,Cyber​​truck最快將於11月30日在德州超級工廠交付。然而交付活動的與會資格因接待能力有限,特斯拉表示將會進行隨機抽籤抽出與會者。

https://www.ettoday.net/news/20231123/2628793.htm?from=ettoday_app
中大物理
搞到三尖八角咁好咩?
移動棺材
內置火化功能
一鍵輕鬆上路
擺明戰鬥格,好撞得咁
風水唔好
置物空間
咁撚細仲細過sedan truck條鐵咩
叫自己做truck但後面咁細
又話流動露營車既
其實呢個車頭黎…..
張相影住車頭個倉咋喎
睇埋對手Rivian再講
鬼唔知車頭咩
睇下Rivian個個車頭倉先啦
你買日常用品放後面個位咩
好撚樣衰
睇相唔覺得兩者front trunk size 爭好遠

rivian 係sedan?
唔係好識, truck 係咪有好大空間放貨, 呢架啲貨係點放? 定係拖頭嚟後面要拖個架?
唔係車頭咩
個車頭拉長啲咪多啲空間囉
Pick up truck 點放呢架咪點放
車尾箱有冇再細D啊!
放車頂?!
幾型,有錢佬liked
車頭咁短尺寸又細啲 車頭箱細有咩咁出奇 pickup truck重點都係車尾同個牽引力架啦
Cls普通t車已經炒車炒到傻,多埋呢架裝甲車條馬路仲恐怖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞