辛偉誠:已達成通脹減半目標 可開始減稅

98 回覆
23 Like 57 Dislike
CGT allowance cut半 起碼拉高返先啦
試過交文件上政府 填地址係乜乜Road Bxxx地方咁,跟住上到system變咗Roadb Bxxx咁都有
結果又要交多次份form去改返佢哋自己嘅錯誤
大家都無睇新閒
佢無諗住減income tax/ VAT

係減遺產稅等有錢人唔洗咁大壓力
打錯字
冇錯
行每一步都諗多幾步實冇死
同埋乜鳩都plan定
一急佢哋就會錯
所有嘢都可能出錯
無論係你個名定地址
就算你list晒所有嘢喺email 佢照copy落張form到都可以錯
例如你要001 佢可以幫你寫002或者直接miss咗
哦 其實好簡單。

美國係偏右既社會結構,基本上係非常汰弱留強。你無錢/無工返,醫生都無得你睇,遲早自己病死;Car-centric 社區構畫,無錢買車入油,你無得出街又無得返工,基本上乜都做唔到;特登做zoning 唔比你起啲高樓大廈,啲屋間間都好大有車位,變到起親屋都貴,一係就入downtown 先有high-rise apartment。所以你搵少啲都無地方住,大學講師都要住架車。結果就係窮人同廢J慢慢就會喺社會消失,無錢無屋無醫療,仔都無得生,自然無下一代窮L。

英國跟咗歐洲,雖然對比整體歐洲既話,英國算係偏右,但係對比香港/美國都係一個比較社會福利結構既社會,醫療免費,退休又個個月有錢勉強夠生活。你啲窮人/蛔/黑鬼就不停仆野不地生
福利國家既缺點就係多廢人,個個靠政府
Truss行得太前
基本上勁似香港
好撚多白卡劉馬車同癡線師奶
如果係慢工出細貨冇問題
但佢哋慢工出錯貨先死
你意思係你睇醫生開錯藥都係病人責任?
你係咪喺香港俾人屌得太多,屌到認為公司/公營機構出錯都係佃客責任
真,個次truss減稅明明好溫和,都俾班大孖沙夾,好撚仆街
英國就係底氣國家
管理一留
牛油升左仲係屌打全球
英國pension咪又係要打工仔自己供咗十年以上先拎到

香港老人金就真係痴線地低門檻
一定仲多過香港囉。
唔係踩英
只係現實呢邊好多mental health問題
控制唔到情緒
本身吸毒又有
暴力傾向又有郁啲就話要嚇尻你,出律師信比你
佢哋慢唔係想出細貨,只係純粹因為佢哋就係慢
係,一要push要rush佢哋就hang機直情放棄
一偏離佢哋正常操作就say哂no, can’t do that, I’m sorry
香港人岩岩過到去初頭應該好易火滾
我自己做野都要被迫學佢地,因為冇理由得我自己做多咗嘢
唔駛自我安慰係因為人工低

拎多咗錢又點?
睇下鐵路,咪一撚樣,無可能做多啲嘢,只有更加貴嘅票價,而且照樣咁廢。

根本係英國內捲太少,又幸運地少天災,啲人無危機意識,更加無競爭心態,和平地餓死根本不意外。
我覺得公道
老竇老母流落嚟俾我嘅嘢,憑咩要交稅俾你班廢柴。
錢從何來?未又係第二度加稅收返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞