辛偉誠:已達成通脹減半目標 可開始減稅

98 回覆
23 Like 57 Dislike

【Now新聞台】英國下周發表秋季預算案,首相辛偉誠表示,現時當地通脹狀況已符合推行減稅的條件。

英國十月的通脹回落至百分之4.6,辛偉誠在一場演說宣布他已兌現承諾,成功將本年度的物價升幅減半。

辛偉誠指,英國經濟增長持續加強,所以能夠專注於處理減稅,他無透露減稅措施詳情,只是表示會「謹慎而可持續地」減稅,避免刺激通脹上升。

英國預計明年舉行大選,民調顯示在野工黨支持度拋離保守黨約20個百分點。保守黨議員一直要求政府減稅,期望透過減稅,縮窄與工黨的民調差距。

辛偉誠又指英國現時有約200萬勞動人口沒有去工作,他計劃調整福利體制,鼓勵民眾就業。
英國佬一日都係咁撚懶 一日都會收皮 起碼戒減少一半懶根先
我覺得比起懶,佢哋更加偏向係Hea
懶都可以做好一件事
佢哋係一件事都做唔好 求撚其其
印度狗
都唔明 同美國一樣行多元種族+白人精英
但英國d人既效率差咁多
其實點解會咁真係左得太耐?
係英國有啲重要野都好容易出錯
cut homeless in half
呢條印佬得個講字
信佢一成都要跳落英法海峽
大選近了 所以減稅
可能係太保護員工
做又36 唔做又36嗰種感覺
覺得連政府部門都成日出錯真係好離譜
係~ cls
基本上啲人做野唔會double check
除非上到經理級 做野應該會好啲
基層真係睇有無心做 可以答你99.9%無心做 除非同你熟
特別係NHS~ 試過佢地攞其他人啲病歷copy落我到

黎咗英國教識咗自己
呢度乜撚都要靠自己fight同check
所以我有陣時遇著啲閪客 都會明白點解佢地係咁jer住自己唔放
因為佢地被撚過 知你邊啲位可能會出錯
而啲員工又一早有哂經驗點樣答同撚你啲問題而唔會因為自己既answer導致之後工作量增加, 你再嘈就叫你打去complaint hotline算數或者屈你abusive.
睇唔到佢可以減得幾多從而贏得返個大選
英國真係比啲懶人攪到日落
下年投硬工黨
我唔要印度人做首相就係咁簡單
上年玩減稅好似搞到英鎊跌到highhigh?
唔知點解會咁啦 我又唔係英國長大
日唔日落好多方面原因既
私人工都唔討論啦
只能夠講. 公務員系統或多或少度度都係咁樣
稅後人工就真係低架啦. 做多做少都係交咁多稅
解決到呢樣野既話或許可以改善問題
美國向心力太強,識英文+白人,有能力都去美國啦,好撚得意英國人去到美國又唔會當佢新移民
如果你係用呢種心態適應呢度生活既話, 的確可以悠然自得啲
但我就唔夠膽講咁樣係呢邊既文化.
因為我自己接觸好多本地白人都係會開哂火咁好似香港人咁屌人
男女老少都會 只不過佢地係講英文
我自己觀察係通常呢批人個class可能係低果班. 做藍領/無業etc.
有無class睇佢住咩post code都略知一二
middle class果啲你做錯野都唔會大屌特屌 會聽你解釋同改正問題 或 量解你, 當然前提係你要提供合理解釋同offer解決方案. low class果班一打黎就會屌尻你先
無寄望
英國深層次問題仲深過香港
感覺咩黨做都一撚樣
咖哩味既屎定豬叟味既屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞