走呀 yen又西冧了

350 回覆
80 Like 11 Dislike
之前有人信KOL 用ib淨係買外幣然後tranfer 番去自己bank ac
講嚟聽吓點樣去個日本用30幾萬港紙
死弱智仔,番去必筷子啦
旅居半年
食咗之後
返黎香港食唔返點算?
覺得自己5.x買入貴咗嘅,一律建議print個30年圖貼喺枱頭,心情會好好多
日本消費就黎平過香港
呢個係好基本既 Macro Econ 尼架喎 貨幣跌,對於日本呢啲工業生產國多數都係正面影響,因為日貨相對其他國家尼講平左,有 real case 啦以前日美貿易逆差就係因為yen太平,一架 toyota 平過 Fore 成倍,美貨冇人買。

不過而家年代唔同,日本好多 production line 都 outsource 左, 所以都要睇係咩行業,如果係 tourism 或者酒店,又或者日本整外國賣,啲錢再轉番yen 入日本果啲咪一定係正面

利申 econ 都叫有粒星
大久保公園
已經平過hk
5.6唱咗3萬港紙🫠🫠🫠
留港 同 去大陸消費都係弱智
一定係去日本玩
有冇讀過 econ 架啦 少左本地人買來佬野 = import 少左 = 少左錢比外國賺 + 多左人轉買本國 substitute = 多左錢留番國內,同時間貨幣跌 ,出口量升,咁係國家層面尼講咪正面影響咯
賺少左唔係因為貨幣跌吖嘛,係因為好多種層面既影響,例如係疫情後既經濟不景氣,核水事件所引致既政治因素甚至係近期以巴衝突引致既骨牌效應全球性經濟大衰退
有名你叫shiti
前前後後換左8皮港紙真係有排玩
哇師兄 咁你咪好威
介唔介意分享下去一次日本點洗30幾萬?
4個鐘叫一次雞?
正 早排買咗3套平機票
睇個國家出入口比例啦
紙水跌就一定有利出口
出口份額大嘅咪賺多左外滙囉
同時國內用本地貨幣計價一定會通脹

但要睇嘅係大公司賺多左又係咪會加人工呢
所以最後都係國民受罪又享受唔到經濟成果

之但係我去旅行咋喎佢跌我梗係開心啦
中共都想人仔跌爭生意
買個袋或名牌都去左啦, 唔好以為錢好難洗
雖然我覺得佢睇錯
日本有能力100%自給自足就係啫
咁多原材料嚟自外國,成本會轉俾消費者
你想像你7折人工然後面對香港物價會點
現實啲啦
一個月得十幾二十萬円已經月月清
5.2照殺
佢地諗得好正面,買唔到iPhone/pixel咪買Sony
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞