走呀 yen又西冧了

350 回覆
80 Like 11 Dislike
好多日本人扣稅後係低於200000 一個月
賺埋都未撚夠貶
一日唔撚敢加息就係比美國佬㩒住搶
仲要日本大把野靠進口
一加息又還唔起之前QE條數
1m港買入第一手
on9正常去旅行咁換都可以爭幾千蚊啦一定要蝕成球先講得你唔好入埋隔離台屌啲人信用卡cashback入遲咗個月少咗幾十蚊都叫撚晒春啦
0.065 1M
100萬yen 呀
who?
又撈左個底
一萬 去次旅行都無左
解決唔到唔代表個社會可以忍到咁寧願跳軌或者唔生都無動盪
好多後生唔忍,英文好小小都出左國打工,唔好果d直頭躺平,下年連消費稅都加到15%
yen跌gdp都跌,你問佢應該唔會明
唔加息係咪倒升?
呢個咪就係五毛吹奏人民幣跌都係中國贏
升返
識有日本做嘢既人,6算果時係萬幾蚊港紙人工

而家計應該…
日本人工中位數為:

根據厚生勞動省的「令和3年工資結構基本統計調查概況」附表3,員工10名以上企業中男女合計的平均工資為307萬4000日元,而中位數為269萬1000日元。 平均薪資和中位數之間有38萬3000日圓的差異,中位數約為平均薪資的88%。
https://lih.kg/kkOtpT

如果同樣搵工資中位數
,要自住冇得靠屋企
係港慘定日
扣埋稅保得返17萬yen
租垃圾5萬yen
得返12萬
一日三餐2400x30
7萬幾
剩返2萬yen
已經無計
計埋要貼錢打工
個人稅
3,0704,000
頭1,950,000交5%(97,500)
之後3,0704,000-1,950,000=1,120,400交10%(112,040)
淨返2,860,860
保險同住民稅交要交百一萬
定我計錯
保険金 所得税 年金 住民税
稅金小偷野稅局好撚惡架
社保

全國健康保險協會的一般保險費率為被保險人的月標準收入金額*2 (上限139萬日圓)以及標準獎金額*3 (年度總計上限573萬日圓) 的9.81% (東京都*4未滿40歲的雇員),40歲以上的雇員為11.45%,由被保險人及僱主各負擔二分之一。 ( 2022年3月修訂)
合作社管理的健康保險*5的保險費率允許酌情設定。

年金

受保人的月標準收入金額(上限65萬日圓)以及標準獎金額(上限150萬日圓)的18.3%,由受保人與企業經營者各自承擔一半。

住民稅

不過懶唔想計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞