揸自動波車會唔會左腳踩Brake 右腳踩油?

159 回覆
69 Like 1402 Dislike
會襯無乜車外內外咁係自己條線度過彎
我用手踩brake
本人堅定不移貫徹堅守一腳兩制
香港近年咁多交通意外
就係多得呢d冇常識嘅人
正確嘅方法係司機兩手揸軚
乘客用腳踩big俾油吖嘛
練架姐
你第一次揸車右腳d力都未必啱啦
以前一腳兩掣係因為棍波多
而家自動波多其實兩腳揸先最安全
你試幻想下濛住對眼
分叫用單手及雙手拍兩個制
睇下邊個反應快同準確d無拍錯
想cap圖嗰陣會
邊個濕鳩師傅咁樣教?

正常係手掣配吊油門。
會標車係技術屎。
有樣野叫身體記憶
不嬲都右腳踩迫力

你個朋友識唔識揸車㗎

利申:左腳踩油門
唔係咁點揸?難道一隻右腳控制兩個掣?
咁兩種方法都可以有你所謂既身體記憶啫
咁邊種方法準d你都唔敢答
你講果個方法咩反應快係建基於你已經知準備要落brake嘅隻腳已經放左上去準備。渣賽車果D知道咩位要落brake就有用
但你日常渣有幾多時間會長期吊隻腳係brake到又唔踩去準備踩。去到燈位你都唔會畀油咁你隻右腳咪又係無嘢做,做咩唔去踩brake算呢
加上多數車都會油門同brake痴埋預你右腳打直就踩brake, 打斜就踩油。呢個setting 已經話畀你知正確係咩腳踩,如果想你左腳踩就唔會放係個咁唔就左腳踩嘅位置
隻左腳唔洗長期放喺brake上面架
brake既左邊有位俾你閒置隻腳

同埋點解唔可以俾右腳無野做?
兩隻腳既意義就係有突急野發生既時候
唔會踩錯油門
你身體記憶就係停車就要郁左腳
你試下就知要左腳踩到油門係幾乎無可能
你揸慣左,兩腳就好似v字咁操作
非常安全
習慣右brake左油門
又係呢啲post
所有用left foot braking嘅人都係瀨醒
唔係賽車點解要瀨特別咁做
然後問你係邊渣開車唔好過嚟好危險
同安全意識完全無關
總之只用右腳控制先安全
left foot braking只有壞處毫無好處
千祈唔好瀨醒走去google
算吧啦
之前已經嘈過
啲人永遠唔會認同你
你話驚踩錯油門我想講正確係當你唔踩油門就要放係brake上面,咁樣都可以避免到。所以點解先一開始講要吊隻腳係brake到,你要知唔踩錯油門係第一步,你第二步係要踩停架車,最短時間一定係你本身已經放定係上面有事即刻踩。
你都識講隻左腳係閒置緊,姐係每次預審到有危險想剎車/即刻要剎車你都要郁隻左腳先可以培養到你所講嘅記憶。你想渣到棍波咁煩不如去渣棍波滿足你,放開架自動波啦
同埋我無話危險,我係話有冇必要去訓練用左腳踩brake令到件事咁複雜。連架車嘅setting 都係預你右腳控制你仲要多舊魚走去用左腳踩搏咩呢?
我講意外踩錯你就話「正確」係
我夠知唔係俾油就係brake啦
而家講緊一隻腳易踩錯嘛聰明
你就淨係一味講一隻腳易踩錯但又無任何論據支持。
以你所講一隻腳控制就會易踩錯咁之前棍波咪唔駛渣
同埋連車廠都唔會因為你講易踩錯呢樣嘢set 到brake近左腳你就知你死雞撐飯蓋啦。
都係果句,你驚踩錯呢樣嘢係可以透過當唔踩油就放係brake到吊住去預備剎車。你要係練到自然反應一唔踩油就識自己放翻直係brake上面。你有咩風吹草動可以直接踩落去減少剎車時間同踩錯嘅機會。
其他剎車力度難控制都懶得講,就咁上面果樣嘢你都講唔掂人去用左腳剎。
你唔識就話難
對牛彈琴真係嘥鳩氣
你咪繼續自命清高,覺得與眾不同係要反其道而行先滿足到你嘅咪繼續囉。我無強迫你,純粹係話畀你聽無必要同多舊魚。真係唔知邊個係隻牛
我提議第二個揸法就係自命清高?
與眾不同?
好心你唔好咁自卑啦
怯到要將我講既野放大幾倍
你咪即管同其他人教車又好整車又好,問下佢你果個左腳踩有咩好處,點解會咁做同會唔會咁做。你得到個答案再係到同我講你提議果個多舊魚嘅渣法係普通路面同大眾用唔用到先講啦
你睇就反而係自卑果個唔肯承認自己柒咗,懶係覺得自己果套先係正確。衰咗咪認囉,無那那唔夠講就屈我怯又話我自卑做乜撚呢
嘩,又上綱上線黎掩飾你自己既自卑同怯啦
你真係一個好活生生既教材
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞