施政報告話嘅啟德集體運輸系統其實早已落成啟用

47 回覆
60 Like 2 Dislike
公平嚟講政府以前都已經諗過,變咗兩樣嘢嚟。有期同電車公司一樣,得啟德橋段同觀塘海濱段,仲要預想埋用 LRT 或者 trolleybus。
Tram 做九龍灣都係有啲犧牲,開源道就咪搞。有啲意見都太睇重避風塘橋,咁啱政府都以前有啲方案係避風塘橋就噉駁觀塘碼頭冇再延長咁耐人尋味。
只係因為香港班次太密所以冇用,同埋啲路正啲。西北輕鐵噉咪俾人屌。
電車又未夠巴士咁快
但勝在載客量高
就等於天恆天逸搭K76 vs 輕鐵
反正都玩爛咗, 唔爭在填埋個避風塘起樓啦
想問技術唔得嘅地方喺邊度? 想學嘢

利申:鐵膠
單軌係好撚柒,睇下馬拉同澳門
羽田機場單軌呢
澳門唔算係單軌
不過熟悉少少國情嘅人
都知道比亞迪雲巴都唔係好掂
上面好多項目已經剎停甚至腰斬
係香港呢班懵撚連鞋都唔識擦
你識唔識㗎?呢個真係過時喎,舊式設計車內中間突起咗,載客量少咗又窄咗係唔舒適。
買 10萬架 T車行循環線 乜都掂晒
係就係
問題係根本無咁多人搭
消防要求
填部份觀塘避風塘(即係部份維港)
觀塘無位
客量
政府做野不嬲調返轉. 要先有人流後有交通基建. 結果永遠唔夠位規劃交通. 但又唔係好似大陸咁話拆遷就拆遷

明明人地來唔來/住唔住的先決條件係交通
唔係浪費高官時間咪得
韭菜人礦啲時間有需要care?
港英年代規劃全新土地
都係先plan交通再plan樓
好似馬鞍山,將軍澳,東涌都係咁
一早plan定鐵路站位置,樓就圍住鐵路站嚟起

港共就
安達臣成堆公屋居屋起哂住埋都未諗交通啦
其實輕鐵快過K76
我試過幾次都係 由其入天水圍方向

不過天澤行去遠啲咁解
所以應該唔好用單軌

填海嗰度而家美麗新香港, 唔撚洗理佢
觀塘無位咪去油塘, 做埋鯉魚門重建啲客
成班傻閪來
北深圳起完坪山都無晒新線消息

布吉同大浪都話唔撚柒起
所以天水圍一改咗走線,即刻賴嘢
輕鐵起埋天慈路支線先係公平競爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞