施政報告話嘅啟德集體運輸系統其實早已落成啟用

47 回覆
60 Like 2 Dislike

由城巴營運
轉氫氣巴士,夠曬綠色
轉做比亞迪巴士搞掂
其實巴士開得夠密嘅話,係咪冇需要整多個運輸系統
一早起輕軌咪得
依家起哂樓先研究
到時咪又係貴
單層比亞迪循環線 5分鐘一班 搞掂
整單車巴士 上車要幫手一齊踩 愈多人搭愈快
5000個aa去抬轎囉
學輕鐵咁
交通燈裝感應器,
巴士經過就優先轉燈已經得
而家已經係
擱置單軌,失敗之中嘅失敗

裏便唔係剩係得住宅,一架郵輪成萬人過嚟,一齊搭地面交通工具出市區?

仲有啟德體育城呢? Taylor Swift 開完演唱會幾萬人一齊行出九龍城?

去啟德醫院嘅市民又勁迂迴

浪費全香港市民嘅時間
封咗條馬路做禁區
廿四小時只可行綠色巴士
日抖五分鐘一班 夜晚十分鐘一班
除正苦車輛外全部唔比入
咁又解決咗 塞車 污染 嘈音 又然
如果一開始接納電車個計劃 一早用緊
單軌本身都係失敗,應該用其他系統。所以佢而家冇話係單軌。
1,2. 單軌容量其實唔係咁高,特別係佢諗嘅輕型,要重型先比得上。路面電車反而每列載客量係差唔多,而且易加卡同擴建。當郵輪分散落客唔計,球場有每小時幾萬人都係應付唔嚟,都係有啲客要鼓勵沿商場行去宋皇臺站。加上佢得1個站,而且得啟德站1個方向係近,觀塘站遠又易爆。相反如果電車軌分幾個站位,起晒支線去埋其他站,就易散場好多。所以屯馬綫定線向內陸移係有得有失,不過淨係起到1條重鐵線就冇計。
3. 啟德醫院係冇份,佢本來都取消咗,變咗避風塘橋代替。跑道區亦冇得駁九龍灣站,要兜晒啟德同九龍灣,基本上就唔係做兩邊連接。
咁近距離收$6.8
與此同時,政府為了確保此路線行車暢順,在沿線道路作出相應改動,包括:

配合300線開出時間,調校彌敦道及加士居道沿線所有交通燈號,使巴士能暢順地通過所有燈位;

介乎漆咸道北至康莊道之間的一段迴旋路闢設巴士專綫;

30年前已經有啦呢d科技
香港中國人邊識好似英國佬咁有遠見
比人投訴又整下男童院 公屋 on9
嗰陣係用開出時間嚟較燈
如果中途塞下車或者上客上耐咗就會唔順
而家嘅科技應該做到感應到巴士埋緊嚟就轉定燈
成塊地咁大任佢規劃都搞成咁,只係識賣地起樓
其實就算駁唔到觀塘,短短起一條都好好多
咁樣拖拖吓又唔知要搞幾多年,一塊空地都咁難搞
點解唔起輕鐵或者電車?
咁先有香港特色
EFLS 係技術問題唔起 唔係錢問題

利申有份做 feasibility study
改建 BRT
香港電車嗰陣個plan明明諗好晒
外國一早有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞