傳銷狗呃人又有新花款

455 回覆
2346 Like 16 Dislike
話說返工嗰度識咗個朋友,佢一開始話自己做clubhouse
佢口中嘅clubhouse : member會定期搞一啲活動出嚟比clubhouse其他嘅member參加
活動有:整香水、蠟燭、永生花等等
之後佢就帶咗我去參加呢啲活動
活動過程我feel到啲人係異常熱情
個個都喺度同我懶friend
會不斷附和我講嘅內容
俾你感覺呢度啲人好親切
之後仲會話下次見

而識咗佢三個月裏面
我朋友都有帶我參加咗唔同嘅聚會
包括bbq 落club party room 做spa
叫我識吓佢身邊啲朋友同享用下公司設施
一開始我都冇乜嘢,咪當識吓新朋友
傾到佢哋feel到我冇戒心嗰陣
就叫去我佢哋公司度睇吓

如上 我去咗佢哋公司度食飯
佢哋都有介紹公司設施
例如係健身室 game room 餐廳等等
塑造到公司環境好chill
同埋佢哋公司有好多後生仔(應該已經洗曬腦)

第二次佢約咗我去食飯(都係佢哋公司間餐廳)
食完飯佢就帶咗我去樓上聽talk
聽talk之前啲傳銷狗會係咁話講師有幾勁
有好多人都崇拜佢
而個講師我都有做過research 係傳銷高級老千嚟

喺個talk裏面
佢吹到自己做ibanker年薪百萬
講幾句嘢 台下面嘅聽眾就會講啱啊 冇錯 好
等等嘅附和說話
但係佢講嘅嘢全部都係冇撚用
內容就係不斷咁吹噓自己之前賺幾多錢
之後我個friend仲要叫我mark低佢講嘅嘢
我心諗你都on9
坐咗大概兩個鐘以為終於都完
點知個talk完咗仲要成班一齊反思學咗啲乜
咁我都鳩噏咗自己學到啲乜
之後啲傳銷狗就開始不斷介紹其他傳銷狗比我識
而佢哋每一個人講嘢都有格式
就係自己以前幾廢 入嚟做之後有幾成功
每一個人講完之後都會show佢張支票出嚟+身份證

由6點幾開始精神折磨我到11點幾
定力差少少都比佢哋氹到
好彩一早做曬research知道啲套路
而佢帶我去嗰幾個地址都fc咗係亮狗嘅竇

嚟緊佢哋會帶我去玩一個叫cash flow嘅board game
想用board game形式灌輸借錢投資嘅價值觀(洗腦)
仲叫我星期六日去參加佢哋啲課程
我就借啲意話返工冇時間

講咁多都係想警戒後生仔唔好搵快錢
世上冇不勞而獲
想知detail再講
傳銷亮狗主要出沒地址:
★Bastion 旺角東怡安閣124號一樓及地庫
(Intersect Corporation Ltd (前 FC明昇))
★新文華中心B座一樓及二樓
★九龍灣企業廣場第2座7樓+8樓 (7樓為gym room會所+餐廳+show room,8樓為會場)
(佢就係帶咗我去呢度食飯+聽talk)
★House 44 party room九龍灣美羅中心5樓
(所謂Clubhouse搞活動嘅私竇 有條長滑梯)
★新house44 觀塘鴻圖道78號19樓
★取代銀城洗腦堂地點:九龍灣其士商業中心103號舖
亮狗DC實體店:
★灣仔堅拿道西26號,鵝頸橋底(time square對面,前銅記教協L型鋪位)
亮狗相關party room/私竇:
★ 九龍灣臨興街19號同力工業大廈b座11樓07室(43 Shirley ,42 Lina team長駐)
★ 九龍灣興力工業中心7樓11室(位置近樓梯,每次入都要由底拉高嗰鐵閘先拉門)何梓俊Marco及其上線Ray長駐
★ 鴻力工業中心8樓(聲稱係社福界浩南嘅studio)
★痴利森開嘅太子美觀大廈六樓
★黑警天team旗下常出現嘅大圍城運路17號安豪工業工業大廈4樓
★何文田亞皆老街122-122A號旺角大廈4樓
★南昌站匯璽2a期49樓a室私竇,易菲下線jay、Thomas 、Kevin,、Hilda,、Anson、Jenny、小麥長駐
★觀塘溢財中心6樓F室,Doris42同𤋮42長駐,平時搞活動嘅私竇
★觀塘偉業街158號KT One7樓Clubhouse & casting & party room (Charles production)
★尖沙咀諾士佛臺10號騰龍閣號 3樓Showtime Sports Bar(老闆係亮狗)
★旺角西洋菜南街74號旺角城市中心1005室 Cat room party room
(ig:https://instagram.com/partyroom_catroom_mk?igshid=YmMyMTA2M2Y= )
亮狗裝音樂人嘅音樂Live Jam地點:
★尖沙咀棉登徑13-15號棉登大廈地庫(My Lifestyle Live Music)
暫未知具體位置:
★觀塘凱匯(樓層待確認)
★荃灣匯力工業大廈
(持續更新中)
所以實際係sell你啲咩?
唔屌走先
亮亮思多數會同你講賣野賺好多錢
跟住迫你借財仔買貨

但果堆野全部都係日用品、紅酒
仲要比出面貴
表面上佢哋話入會可以享用所有設施
參加佢哋嘅gathering
同埋可以同其他member搞活動賺錢
入會費係6800
未滿21歲係唔可以參加

實際上就係拉人頭
6800只係開始
當你比咗 你就做咗裏面嘅member(傳銷狗)
之後就會叫你比8萬開6個位拉人入嚟
每拉一個人入嚟 你就會有傭金分
啫係所謂嘅層壓式推銷/老鼠會
條撚樣咁仆街想呃鳩我 我梗係玩下佢先走
屌佢老母食屎狗想搵我笨
支持打擊傳銷狗
尤其是亮狗
之前整蠟燭做spa 果d駛唔駛比錢?
冇錯 我有search過啲牌子 但係得好少資料
之後喺其他反亮狗page都見到佢哋啲product
佢哋大部份都係買護膚品保健品
紅酒香水都有
梗係唔使啦 洗俾錢我睬佢都傻
先前溝過條女
後期先知佢係亮碧思

成日借d意想約我去d大型活動或乜乜哥生日會
不過社恐冇去😅
淨係單對單同佢去街
抽過幾次水佢見我唔落搭放棄左我😅
我以為你吋緊d耶撚
補充返少少內容
佢哋有個term叫複製人
喺係一條team會搵一兩個做到嘢嘅接班人
頂上一層個位

而下層嘅人係唔可以透露公司資料
包括做啲乜 點賺錢 收入 甚至公司名
有咩都係叫其他高級傳銷狗介紹
其實我參加嗰啲活動都好唔自在
尤其係佢哋成日同我懶Fd
又話我冇拍拖可以介紹女比我識
屌佢老味點知裏面啲女全部都柒嘅
留名支持巴打
傳銷狗真係不得好死
點解你會蠢到去第二次?
pish
同埋唔好以為傳銷狗淨係呃朋友
佢哋係仆街到屋企人都呃
有咁多office
都幾多水魚
之前有個隔離班既中同
無啦啦跟埋岀嚟睇2006年世界盃
佢就自己係咁9up揾幾錢叫我地跟佢
不過無人理佢
唔知佢依家點
要追擊傳銷狗
咪當呃餐飯食 上次食咗勁多嘢
反正班傳銷狗最鍾意扮有錢闊佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞