獨家.施政報告|政府研派錢谷生育 每名嬰兒或有望獲2萬元

226 回覆
11 Like 98 Dislike
2 萬就算9數啦
學下玻仔有小朋友優先買組屋好過啦

屌你老母香港得第一年有額外免稅額,我懷疑發達地區嚟講,香港鼓勵生育政策應該接近包尾
陪月都唔止兩萬
呢個措施係刺激貧窮人口
世界生育都靠蛔
唔講個度住咩人
公屋都排唔撚到嘅
仲要派完比人揀三次 搞到D撚樣 舊樓唔要大西北唔要 下下想要市區新樓 屌你老母
產檢都冇咗啦2萬!
何況生仔已經牽涉好多野!
好多女人都怕痛要開刀!公立又唔包!
又要買樓換樓多一間房俾細佬住!仲要請工人湊得嗰兩皮點會夠!
兩萬係度夠一個月租定一個月伙食?
唔好話月月兩雞啦
證明到兩公婆有打工安排到託兒都差好遠啦
屌佢D資助正正常常兩公婆一人20K都拎唔到 根本鼓勵人唔撚做擺爛嘅
梗係set番個0-10歲 仔女免税額
派錢咁on9
諗啲政策真係天才
武官治港真係
今次又係追生育kpi
生一個派一個
新移民gogogo
香港仲係 家有長者 優先買居屋
超蛇要交數呀
生完點育你自己搞啦
關我撚事
唔生嗰啲加稅養人地細路
屌你老尾好心大方啲,最基本資助依家出咗世啲先
陀10個月B為咗嗰兩皮野
問題從來都係錢
有錢都唔一定有女
錢係好大,但唔係大哂,我同伴侶都係適婚適育年齡,我地都鐘意都想有小朋友,我地有足夠收入,有層供滿左既樓,但最後都決定唔會喺呢度生

講真,香港有好多問題都係錢解決唔到,教育又好,經濟又好,政治又好,朋友啲細路讀小學一二年級,個個星期默書測驗都喊到爆,成家關係好差,佢都後悔生,仲要兩個,講明先,佢地未係大富大貴但都叫有錢既

呢個政府諗野淨係頭痛醫頭腳醫腳,永遠唔會諗長遠,亦唔會搵出問題既源頭,只會解決提出問題既人,我都想香港好但知我注定失望,如果你諗完一大輪都仲係覺得派下錢就會多人生仔,我可以話你知,香港政府就係最鐘意你呢啲人民
保良局 大撚鑊
會貪你果兩萬去生仔既家庭會教得出咩人材
想廿年後多幾個人幫你洗廁所?
兩萬就想人生仔?生育率一定持續下降
蝻蝗表示熱烈歡迎
我指嘅問題從來都係錢係講緊,對好多香港人黎講,錢係唔生仔嘅最大影響因素,你講教育,政治呢d 問題,全部都係可以用錢就解決到嘅問題,有錢有選擇

香港讀書係辛苦係壓力大師資都越黎越差,但同時你比得起錢,香港讀間國際學校普普通通收你一萬蚊一個月仲未計有啲要買債券扎幾球係學校,比得起你小朋友都係返學同班鬼仔鬼妹hehehaha

政治的確你點有錢都唔會令香港個政府有唔同,但移民乜乜物物全部都係錢,你有錢預左個小朋友掉去外國讀書嘅,讀完中意就留低嗰邊發展定返黎佢可以話事嘅話,咁生仔難處唔係少左好多?

我都唔認為有人會因為呢兩萬蚊而生仔,但我好肯定如果佢係每月派兩萬,或者佢一筆過比一個改變到你生活嘅數,我可以話你知,香港人一定會仆住咁去生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞