獨家.施政報告|政府研派錢谷生育 每名嬰兒或有望獲2萬元

226 回覆
11 Like 98 Dislike
係囉 生個陣派一筆 每半年派400坡元派到6歲
連登仔講埋啲咩18歲前每個月兩萬港紙
我只可以話外國真係咁,我都真係有朋友係enjoy到,生左兩個,當然唔係出足糧,可能40%,同埋生完都好大部份會出返黎做野,生仔其實佔佢地career幾十年之中既好短時間

不過代價一定係要加稅,大家交既稅就係俾佢地生仔
得果兩萬
計我話,send D女比我地尼d毒撚中出條女生完D細路就比政府養仲可以由細做愛國教育
不如我俾2萬你生啦
on9議員
成2皮多撚謝喎
十幾廿年前養一個都4百萬,今時今日派2萬都唔夠2個月租
咁撚多阿叔我就黎60歲都想生了
一野送4球先會有人生
不過生完會唔會走呢
蝗加蝻…

變毒!!!
香港無得同歐美比啦
社會氣氛同環境都唔同
人地追求work life balance又夠左膠
香港僱員告僱主歧視難過登天
你咪癲啦
你試下fg咁搵1xk
之後搬出去住再講
立法全薪產假 侍產假好過
其實解決住屋問題,啲人自然會生啦

現今自己揾都唔夠洗,租樓供樓無咗一大忽,仲生?
送公屋有無得諗?
咁睇黎你都幾自大 呢個世界原來有咁多垃圾
不過我唔會睇唔起窮人 同埋窮人出身而志向唔係向錢看我都唔會認為對方係垃圾 反而有D狗眼看人低 用錢去判定一個人既價值既人反而呢D人都幾垃圾 最基本已經講左唔要物質同過度追求物質都分唔撚清證明其邏輯智商幾垃圾 我最睇得起1D關心同珍惜身邊人、學習和發展自己的技能、追求興趣和貢獻社會既人多過1D以為自己不可一世 原來呢D人最基本連社會約定續成既倫理常識同基本知識都未有既人 呢D人可以有資源去批判呢個社會有份出力貢獻 但自己就裝忙走精面係其他人付出既碩果上面踩一腳
所以童樂屋可以賣旗
我退左休
當你所有嘢都二手free

淨計奶粉
$250,平均個半星期一罐
一個月你當三罐
大咗我當其他嘢食錢=食少咗嘅奶粉錢
夠你養24個月左右

跟住就仆街啦
又要學咩興趣班,又要去乜春交流團學校旅行
仲有其他

自己計
肯定有傻鳩為左兩萬蚊生
呢d垃圾家庭之後又要社工,兒童之家接手
波叔果邊cut開支,超哥就洗錢
為左兩萬蚊生既人 父母質素都唔會好得去邊
連登仔自稱係最後一代
冇影響
兩萬蚊根本吸引唔到中產嗰啲人生,淨係吸引埋啲低端人口生埋一堆等納稅人養
$250罐??

大頭仔奶粉???
Kenny
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞