其實裝修報價程序係點?

68 回覆
3 Like 4 Dislike
攞地產圖放圖->傾風格需求->出圖->落site->報價->出3D->又傾->收訂->簡料->開工->又傾->又傾->又傾->又傾->交貨
利申:設計師
熟人呢個 term
想搵親戚做
反正出去都係比人呃
我寧願比自己人賺
黃師傅d爛尾
大部分都係熟人
你有圖就好易報啦
冇錯 ,唔識人正常(實👅野)正常係去裝修公司 (大型小小)直接找sale之後同designer 傾(公司會夾期比你(基本上唔會有,無師傅開工情況)不過貴D有小小要求都50-60萬 (4-5百尺),直接找裝修佬 同大陸佬冇分別(咩都話得,仲要踩其他公司唔掂(認叻多)點知又班唔到人開工(或者找D中工做) 佢可能收你30萬左右,不過 依D有仇報😂
設計公司一定貴過判頭價20%-100%,睇公司大細
竟然起到貨無爛尾
如果真係好襯嘅親戚都會好好多嘅
分分鐘親戚都冇得做
重以為會最尾唔見人, 間屋都重係工地咁, 跟住揾返開初報價果間, 再俾3-40佢睇下點發展
多次裝修搬屋經驗
可以話你知裝修呢家嘢幾親嘅親戚都係信唔過
除非嗰個親戚係你老豆
親戚無限執漏,分分鍾蝕錢絕交
所以我唔會幫識既人整嘢
自己唔係仆街. 所以廢事遇到啲仆街"熟"人
又要收平你. 又要包生仔
之前女神叫我幫, 我都唔幫. 我講笑式認真同佢講. 你做我老婆我就免費幫你整
咪撚當我係工具人
睇左圖紙先好比錢
啫係3D圖?3D圖唔係收訂先比咩
平面圖
如果客人要3D 圖我會同佢講 ,先比3d圖錢,如果你比我做 3D 圖錢先會減番(商業裝修就麻煩D ,你咩都冇,連坐低傾既機會都冇)😂
咁其實平面圖唔比我拎走係咪合理
有d 比 有d 唔比
可能宜家D junior 係咁做。

但你夠野做的話唔會咁行囉⋯⋯
裝修真係好煩,有中同做諗緊信唔信得過
如果信譽好機會就會細d 尤其d工程爆到仆街要推你/叫你遲d開始你制唔制,因為唔係個d on9 明明無檔期都收你錢既仆街

所以可憐之人必有可恨之處,可能幾間都報40-50,你死都要搵間25-30 咁都好難幫你,人地收得你訂,慢慢局你加錢都得,跟本任佢講
有專人服務緊係貴d 就好似你住Mandrian Oriental d野咁撚靚貴d都抵
你要住1星酒店,入面緊係牙刷都唔會有啦
睇下幾親,如果太親,做得耐/拖你,你都唔好意思屌佢
見太多火爆親戚搵親戚做工程 (例如冷氣木工) 之後屌鬼收場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞