其實裝修報價程序係點?

68 回覆
3 Like 4 Dislike
叫左d裝修公司上黎度尺
有間話整好左平面圖想上多次黎傾
正常係咪要比左錢先可以睇圖紙
另外有一間就send 左一張圖紙黎
其實咁樣啱唔啱規矩
我就睇價錢決定 上星期開始約人
但依家仲未有公司報到價比我
唔係好識 想請教下大家
你客黎,
應該唔會比錢先有野睇呀?

A公司睇完Site咪報價,報完。拎住A公司份報價,叫多幾間公司按照A公司份報價報多次,咪知道
報價其實要幾耐
你要點整,油漆水電煤,越多條件咪越耐。或者唔想做你生意都唔會回。
如果你俾到圖紙/平面圖有埋尺寸人地, 最快1日都報到價俾你.
Step 1:
出街/上網 搵幾間裝修,贍粗粗叫人報價,對方懶nice咁又話自己點叻點叻,又話免費報價免費出圖

Step 2
等一排收到d報價,四五十萬,同屋企人齊齊嘩一聲,之後屌鳩佢貴

Step 3
fd 搭fd,唔知邊到嚟都親友介紹個裝修佬,求撚其其報個價,咩都OK咩都話盡做,仲要平十萬八萬

Step 4
左諗右讖最後扑錘搵裝修佬做,佢老尾勁快手,三日就扑爛晒你間屋,心諗好快搞掂

Step 5
裝修老開始嚟料,扑爆晒後慢手慢腳,一個又一個月,轉個頭又話呢樣唔得個樣做唔到

Step 6
開始半爛尾,又鬧又氹個裝修佬,要佢喳喳林搞埋佢,放低晒d要求

Step 7
拖鳩咗你四五個月,終於起貨,垃圾就緊喇,臨尾盤數仲亂鳩咁嚟,谷住谷住一肚氣,上網屌鳩個裝修佬

- 完 -
全中
你搵
設計公司同裝修公司都會有差異
上去之前講左你想點整,佢好心機就會約見你之前做一入報價(最好係每個項目一個細價錢),再拎入設計平面圖同你傾。
最後唔岩傾一般都唔會比你拎張圖走。因為係佢地既「設計圖」,你想要就比「設計費」。
樓主不如講下想點整 我哋呢度好多師傅 都報到價比你
報價項目自己list出黎比裝修佬報就最快最好。
等人報比你,到時又左改右改 加加減減 會搞好耐
度尺佢都係簡單預下數
d大路野,油油鋪磚拆野呢d
有d就會憑經驗幫你諗埋格局點擺野好

我之前係先收到平面圖同各項報價,決定左佢做再有3D圖睇下啱唔啱心水
唔啱就再執,揀好先開工
設計公司會問你地址拎個圖則, 再問你心目中有咩想整
之後會約時間present 佢idea 比你, 多數有平面圖睇,
佢會報個價比你, 呢個時候都係免費.
你可以拎佢報價表同第二間比.
step 8
死死地氣上網搵黃c fu執手尾,比c fu串到一面屁都仲要鏡頭面前陪笑

step 9
比連燈仔擺上黎,再一次比人恥笑

-今次真係完-
step 1已經好多伏

3都好撚真,貴雖然有風險,但平好多就伏鳩硬
強烈建議pin this
700尺全爆乜都重新整過哂
我自己本身有比佢地
但過左一星期佢地都無update我
每尺1k 你預70萬埋單 爛尾雙計
有熟人裝修 不會出事吧 純粹想格下價
設計公司應該貴d?
無搵設計公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞