「小學數學」經驗公式算錯 暴雪尷尬下架《暗黑破壞神4》預告片

106 回覆
232 Like 11 Dislike
事實證明鬼佬返工真係好撚hea
計錯數
事實上現代3A大公司入面真係落手做嘅人可能好憎玩遊戲
分分鐘係特登撚狗
2077同所有UBI game都係俾趕工期玩殘
2042嗰班車槍球就俾股東要求加microtransaction, battle pass
幾有熱血有理想都冇用
真係想玩高質素嘅得返晒時間去indie界尋寶
隔離post 仲講緊DS1 個地圖設計有幾好,幾咁有心機,英高萬歲
就知有心機做地圖對隻game 有幾咁重要

美術咪又係條team 既成員,創作者唔尊重自己既創作,比人屌係好正常,仲話暴雪係大公司
擺到明diversity hire請咗班女人黑人啦
但係曾經的暴雪都係唔會返來。

當年WOW,warcraft3可謂改變左成個遊戲界。
可惜....

warcraft3 將RPG融入RTS,當年呢個概念堅到
我覺得如果淨做美術係okay

最大問題唔係呢條片本身,而係點解呢條片可以出到街
股東就理你賺唔賺錢的姐。

根本AAA tittle係high risk,當然你成功的話係賺到錢。
所以點解越來越多垃圾換skin手機games
通常條team規模越大越容易出事
規模大創作者好難傳達同監控全部人
同埋養咁多人就要更大投資,有注資就代表有機會比投資方左右開發,甚至變質成搵錢為上 唔理質素

睇下FromSotf先得3xx人。柏德,poe都係細規模
呢堆製作人對遊戲有絕對控制權,先可以將佢嘅惡意熱誠融入遊戲

不過暴雪啲人就廢嘅,唔應該同上面堆製作人黎比較
之前見人分析 覺得幾有道理:

隻Game係垃圾,比人踩到一文不值,暴雪都知
所以特登搵個樣最woke既兩件女權Karen出黎搏屌
營造個氣氛係機迷只係反woke無理取鬧
睇下有無SJW出黎幫下口

如果係真既呢招都幾高,可惜隻game真係太垃圾都係無乜人撐
所以任天堂 d game 會好玩d
因為整game 果d 入職條件係鍾意玩game

FromSoft 都有條規矩, d game 要英高玩得完先出得街
最新果隻 AC6, 起碼玩3週目都唔會悶, 係一隻完整既game
乜無影響
抄完人一開始就已經炒左2FA
條傻鳩亂關microservice,炒晒啲人無人截住佢

https://twitter.com/FairywrenTech/status/1592191371590631424
隻game唔垃圾
係d patch改到大家越玩越屌
Elon大刀闊斧改嘢,中間出個小問題,仲要成年前嘅都拎出嚟講請問影響咗幾耐?

唔炒人就成班廢物罷工定絕食抗議Boss嘅決策?
8=====D
SJW鬼撚會打機咩,點會關注
無咁快咪篤機
設計個個冇玩過
咁整片個個冇學過數學都好合理姐
最撚on9 係diablo 唔係一隻 新game
啲fans 係可以講一堆方法 去點樣整隻game
結果拎住呢個ip既 就係SJW啲撚人
讀成唔成做遊戲
1+1唔一定等於2
你呢番說話我喺連登唔係第一次聽,到底係邊個傳出嚟?

Senior dungeon designer 同佢嘅助手只係美術設計?

做美術係artist,除咗technical artist,其他都係要夾gameplay

佢條片講到明助手涉及level design,怪物重生點、地下城大細
個Senior dungeon designer 直情係level designer 嚟,設計關卡同事件
你哋聽人講,有冇自己睇過條片?
暴雪咁多性騷擾
係咪因為太多冗員所以d員工無野做走去性騷擾人
然後男既就畀人炒
然後女既就打骰整game整到一pat屎
然後消費者食屎
炒撚曬d冗員啦屌
呢個有得拗,佢兩個係地圖設計師,唔太識玩都正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞