【突發】Poly出佐2023/24 DSE收分成績

134 回覆
103 Like 9 Dislike
咁多科x10
有星有bonus分
都正常嘅
如果講work-life balance同穩定一定係醫療科贏晒
如果睇呢樣緊係醫療科啦

但睇下個收分 咁高分 班人可能相對肯chur又有能力 竟然高分的人唔係揀發展空間
同埋依家考生數字回升緊
理應整體收分都會上升
以前大把發展機會 勁的個個揀business it law 邊有人揀醫療科 依家調轉
社工囉
好多時所謂既能力同讀書能力關係唔大
比起想像中高 除左SWA 重有咩出路 唔係呢行唔太熟
https://csradar.com/grade/Social-Work-Assistant
poly出黎應該可以直接做aswo 三萬四起跳
26分
7爭1幾抵屌 26分黎講就算柒左做SWA 都唔錯
fresh grad同ive仔一齊返工,一齊做野,人工都一樣
好似萬4蚊
萬3都有

衰過做保安
不嬲physio都高分
想hea想生活好唔想醫死人,唔揀三大揀physio
仲有nonju一班三大science入去讀second degree
個科未有認受性
不能稱為寶

Poly 文科一直俾其他大學屌打
開咗出黎唔等如質素好受人認可
而家香港工程唔洗太多叻人,差唔多就得
2nd low都有工開
維修員黎
唔係做機師
連飛機工程師都談不上
你search下HKIST個主席係邊個
同埋個registration board 嘅人
就知道poly個bst冇可能唔過accreditation
同埋ST邊度係文科
我都幾敢寫包單 一定過認受同有牌
個收分應該係入唔到HKU CU ST先Poly
睇到big exam個data ST best 5 收緊25-27分 未計bonus 分。
CU bachelor 冇ST讀
所以係入唔到hku 先入poly
不過今年第一年
之後做起咗應該會貼近五寶個range
即使唔做機師,都可以過去做維修員
而家HKU/CU/Poly/EdU 已經有四間U五個programme開緊 又係距離爆煲有啲危危乎
學店係咁冇辦法
咩科有水cap就齊齊開
爆唔爆煲都唔關佢事
由得你班學生自生自滅
咁依家bacehelor得hku poly edu有

polyu st一定會收得高過edu st
Edu係master嚟
咁咪得hku同poly有bachelor
係 之前Bachelor ST係HKU獨市咗幾十年
Poly本身得Master ST
今年先開Bachelor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞