到底依家買唔買美債好

170 回覆
6 Like 34 Dislike

又this time is different?
依轉升完
pivot 之後跌返30%先好分批買voo qqq 依d 啦
短炒tmf一波
巴絲,你好米米
又有好堅定信念
永遠記住 interest rate 背後代表著d 咩

1. Return
2. Risk

QE 以唔同方式都做左十年,依家先加左一年息
早論又話再加但近排又話應該減
睇嚟仲會keep 住一陣子 我指通脹同利率

又用另一個資金管理角度諗
D 錢應該放落點度安全
以流動性 同目標回報咁考慮
一係搵d 短期 三年或十年 treasury bill/bond 擺下囉
當Fed減到3%
20Y 30Y可以繼續係5%
利率正常化 唔倒掛
Ib 買1個月到期債。但我買入價set過左ask price. 都仲係無成交,唔知點解
東升西降呢
連仔當債係股票咁玩架啦
10年都係唔錯
risk 低d
at the same time potential capital gain 無咁大
3個月T-Bills 5.34%, IB最多咪4.8%, 仲要唔知你有幾錢, 睇到有機會咪賣Q咗佢, 睇法係Interest rate will stay high for longer.......美國政府冇減低國家開支既跡象, 出年大選更加唔會, 所以要持續發債去抵消開支, 利息會繼續高企
債劵市場都係咁
最多既就係BOND TRADER
通常咁諗仲唔會發生
不過買d diversify 下都係啱

見好多人話要賭減息
5年期同7年期效果會比30年好好多
反而應該買5/7年 期?
跌多2成再入多啲
長債流通性唔夠ETF 高
同樣要留意
fed's pivot 伴隨指數暴跌
市場當時係咩心理狀態?
咁有信心
啱呀
所以筆錢唔係咁 唔等洗嘅 要考慮下
buy the rumour sell the news
個個炒股嘅 係rate hike 個時都好希望fed pivot
已經買定先
班大戶都知韭菜點諗
咪一齊炒高 順便一路出貨
到真係pivot 咪無晒買盤
自然跌
跌到咁上下 班大戶儲夠貨 先升囉
lm

而市場(呢度講債息)會喺真正減息前超前反映
圖中見到兩次真正減息之前,10年債息已經先調頭向下。
如果真係要捉債息調頭,喺FOMC真正開聲討論減息的時候買可能會穩陣。
畢竟你睇2007年,10年債息雖然曾經短站回落,但最後07年下半年再試高位,形成雙頂先調頭回落。太早反應除咗食唔到股票2007年上漲波段之後,仲會磨到懷疑人生

有無有經驗ching 補充講兩句
個量太少 好似要過價位啲先成交到…
又時又中間位直接成交
(通常每次十幾萬hkd 買)
每次交易都要比佣
驚會磨所以都係買債好過etf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞