到底依家買唔買美債好

170 回覆
6 Like 34 Dislike
你依個諗法無錯
如果你依筆錢confirm 2年都真係唔會用

不過d 人會覺得
如果依家做2年
YTM 係5%
之後繼續加息 加到6%
咁遲d 先做 會抵d
or in other words
依家做 係蠢左
琴晚買左1注先
諗緊幾時再買埋佢
唔係啩六七年就會返錢嘅保險😗點會呀...

冇十年都八載啦
上星期tlt入咗第一注,一開始減息上返95+ 唔難,穿85蚊我分注孖爆佢,唔急用錢其實冇得輸,咁高息捱唔到好耐,最多畀佢玩多0.25
,tlt我9估兩年內上返$105±收埋息差唔多有13厘+
孖展tlt啦, 磨死你吖Ching
大家都懂
吹係咁吹
但頂唔頂順先 美國政府
上星期30Y 上過5%嘅
30年期美債真係打算坐30年?
最高去過 15%
去七厘有乜奇?
解釋到底 債券 入面唔同jargin 點理解

Bond Yield/Yield/Yield to maturity(YTM)
都係講緊揸到隻bond到期
每年有幾多return

for example 之前講到 30年期美債
Yield 升破5%
姐係講緊
你個刻買bond, yield 係5%
30年後到期
average return 係5% p.a.

當時債價 bond price 係約$86
coupon rate 姐係根據票面價 face value 每年派息率係4.125%
face value 係$100

in other words
你用$86
已經可以每年收到 $100*4.125% =$4.125嘅coupon
咁 息率其實只係4.79% 左右

而5%yield 點黎
就係 到期日
姐係30年後
你會拎足$100
但留意
你今日只係比左$86去買

解釋完bond pricing.

依家大家諗緊咩呢

依家點解 bond price 低過$100
係因為 出面利息高
你去大貓定期都5%有突
咁正常人都去晒做定期
所以債要減價先吸引

而依家 討論緊買唔買長債好 嘅原因係
大家期待緊美國政府 加息 可能加完
下年 可能Q2 就可以減息
減息個陣
銀行定期息都會低返
say 去到3%p.a.
而仲派4.125% 息嘅債券
就相對吸引
investor 會用premium 去買

要唔要揸30年?
唔洗,你想幾時放都得
要考慮d 咩?
如果你等錢 用 要放個時
利息仲升高過你買入價
咪債價會跌
你會蝕

如果你d 錢極度idle
又無其他投資
你依家買
就lock in 左個利息for 30年

中間美國減息
賣左佢
就即刻賺

加息,就唔賣,or even 加倉

遊戲就係咁玩

到底幾時買最好
其實都係time 緊美聯儲幾時Pivot 姐。
何不買短債
短債 就不停食息
但到無高息
又要搵地方re invest

而且長債 想食 fed pivot 個野
睇吓你想幾搏,同埋有幾多本
唔想搏嘅,本就有一啲,唔係勁多。宜家用部份資金買1-2年美債,穩陣收佢五厘幾息。揸到到期後,到時再找投資渠道。
到時息口可升可跌。
你想搏啲嘅,就買長債(10-30年),收息之餘,賭埋佢債息會跌,價會升。講得係賭,就有機會會輸。到你要套現時,有機會要蝕讓。
你本大,又唔想搏嘅,長揸長債。若果每半年收息已經好夠洗嘅,可以用呢種方式躺平,唔理價格升跌。
依位巴打講得啱
賭嘅位有2個
1. 自己係咪真係有排都唔洗用個舊錢
如果係嘅話
有30年比你坐
息口應該點都會有日回落掛
2. 如果舊錢唔係真係可以長擺
中間要cash out
咁cash out 個個moment
如果息口比依家高
債價跌
會輸
依家買太早 一陣成年都唔減息 焗蟹係到

不如咩都唔做 掉去3-6個月定期0風險

攪咁多野做咩
所以依家唔會all in
買1注先
反正都有息收

佢再加 yield 再升咪加多注
買30 年期美債?你依家係咪已經好有錢?
最細注 $1000 美金姐
唔洗好有錢 先買到嘅
Agger
咁你屙in咗未?
富豪先會諗三十年債券
點解呢
All ed
長短一半一半咁買,唔理債價波動
個組合有部分保持5% 現金流我覺得ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞