和階式居屋客廳漏水 食環搵唔到原因怎處理?

43 回覆
9 Like 4 Dislike
樓上單位改建廁所出入口,導致廁所門口隔水層漏水
事件擾攘一年,食環署聯合辦事處屋宇署滲水辦全部都話第一次落色水之後搵唔到原因,其實我係咪應該要搵公證行?
樓上業主好仆街,成日話唔關佢事,唔通我啲水喺下面漏上去? 大家有冇好辦法可以懲罰吓呢一班人🥲

食環: 幫你轉介滲水辦
慘水辦:求其落咗色水 有個肥女人話搵唔到源頭
獨立審查組: 滲水辦做嘢好求其
屋宇署:就算樓上單位改建左廁所門口,因為唔影響樓宇結構冇即時危險,所以唔需要即時修葺,所以唔會發信比樓上業主
我:究竟應該搵公證行? 定係搵驗樓公司?我以為全部跟晒正規方式處理就可以,點知樓上業主,無啦啦走去搵經民聯,仲要搵間贐寧社 轉介驗樓公司無端端去我屋企,九唔搭八😅
咁你請師傅黎 成個天花打穿佢搵源頭囉
咁你咪搵東張西望
樓上漏水玩嘢唔處理可以點做
https://lih.kg/AzLAsbX
#222 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
屋企有冇親戚做官?
不過成件事真係好好笑,業主一路都話唔關佢事,唔肯同我協商,唔肯同我正面傾,突然之間有一個話自己係經民聯嘅曾先生出現 用佢哋嘅排頭同我傾偈,轉個頭俾我發現原來係一間ngo 贐寧社既人,仲要話係幫我協助我,但原來呢一間公司,佢係幫人哋做生死教育,我喺度諗 咁你同驗樓有乜關係,原來佢一直都唔係經民聯嘅人。
滲水辦係無撚用,之前睇過東張屌班撚樣求其驗
你要搵公證行先幫到你
話明搵唔到原因,我喺樓上睬你都傻
你又唔係搵唔到證據,憑咩將個波射比樓上?
對的,但是我最主要真的想和樓上協商,因為水唔會喺我下面漏上去 所以我全部從正規途徑去處理,但係無端端一單滲水,唔知點解會牽涉到政治團體。🥲
所以,係唔係要行到去公證行法律途徑呢?
喺樓上業主角度,你所謂嘅正規途徑全部都係玩嘢
你條仆街賤到去屋宇署隊人,仲期望好聲好氣同你傾?
最撚賤就係你呢種,表面笑笑口,暗地勁多小動作

你咁撚想搞掂,咪開到聲你出錢去整囉,你又唔撚肯,咁依家搵唔到源頭梗係要蝕底㗎啦
係咪on9 唔搵源頭整完一排又要再整 你俾?
你搵源頭冇問題,但屋宇署搵乜撚嘢源頭啊屌你老母
就係因為漏水令到大廈結構有問題,所以先至搵屋宇署。
你應該想講大廈結構令到有漏水問題,
但呢樣你自己講㗎咋

搞咗成年樓主你仲未搵到專業人士證明你所講嘅嘢係啱,只係不斷自己FF被迫害
冇錯 其實我哋係樓下受害者 啲水一定喺上面流落嚟,如果未搵到源頭就咁整 整完之後都係漏水 其實得不償失
我想講是因為他改建了令到漏水,導致大廈結構有問題
不如你都睇多少少先
黐撚線,你話係就係?
你點證明到我改建等於漏水。
on9 屋宇署冧石屎都話冇事啦
和階定和諧
果個位唔影響 一句就收業主皮
同意,一向係公證行,再出信搞
樓主唔想比錢o 者
你自己搵唔到源頭就一口咬定關樓上改建事 我係樓上果個都唔同你傾啦
個源頭你自己估架?
搵唔到源頭,又話係樓上改建引致

你都on撚鳩
其實樓上一路都冇同我傾,所以找政府部門處理,但係每一個部門推另外一個部門出嚟,最後都係獨立審查組話有機會係改建,防水層做得唔好,所以先轉介屋宇署😓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞