一人n套睇完好難抽離嘅電影

453 回覆
42 Like 269 Dislike
呢套我睇瑞典版, 個人鍾意瑞典原版多D
美國
Before Sunset
過份解讀啦….
阿爸想返去以前唔知邊度
阿媽淨係諗住將來唔知邊度
淨返我一個留喺依家
細個老師要我地睇Green Mile寫電影報告,
初初諗住好悶,
點知睇到好心up,
如果我遲廿年睇,
可能而家會變BLM。

呢套戲係香港唔係好賣座,
佢唔單止講種族歧視,仲有智障歧視。
我發覺幾乎每套有Tom Hanks 既戲都係好有意思。
那些年
當年睇完之後個腦真係不停咁轉,不停咁諗返自己既那些年。。
last evolution成場好多男人, 喊到豬頭
係美國, 嗰個小鎮唔係叫manchester, 而係真係叫manchester by the sea
費城故事後座力都好大, 當年愛滋病算係美國幾hit topic, 但唔記得香港票房好唔好

唔好睇劇透,有舞台劇版都想睇
鎮乳根本夠料攞當届影帝
估唔到而家都未有人講The Secret Life of Walter Mitty,
套戲中文名改錯名, 又以ben stiller笑片做宣傳, 但其實係講人生, 特別係打工仔, 睇到最後一幕會好感動, 自己付出原來有人識欣賞, 即使已冇左份工, 我都分唔到係勵志片, 定係black humour
DMT
舒特拉的名單, 唔係套戲既劇情難抽離,
而係紅色妹妹推出黎果一幕真係好深刻
悶撚到仆街,係咁望住個海唔知做乜鳩
完全冇高潮起跌
不赦島
其實里安納度係唔係精神病?

蝙蝠俠 夜神起義
成套蝙蝠俠型撚到爆炸,最後蝙蝠俠係唔係同炸彈一齊自毁,大個咗先知應該係無人駕駛出咗去,跟住全城人都以為蝙蝠俠死咗。
唔明點解叫過份解讀
莎士比亞講過:一千個人眼中有一千個哈姆雷特。
我一直覺得欣賞作品的時候,冇必要去追究「佢到底想要傳達什麼」。
一首歌、一份詞、一部電影都可以成為自己生活的注腳就是體會看法觀點心得,你睇出了什麼,它就在傳達什麼。
睇完先知原來係平衡時空
好sad
每次睇呢套戲都係好快就2個鐘
同埋首歌真係好夾
選角都好好
過份解讀啦….
唔明點解叫過份解讀
莎士比亞講過:一千個人眼中有一千個哈姆雷特。
我一直覺得欣賞作品的時候,冇必要去追究「佢到底想要傳達什麼」。
一首歌、一份詩詞、一部電影都可以成為自己生活的體會看法觀點同心得,你睇出了什麼,它就在傳達什麼。
最後有冇打J 先
Hunger Games
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞