一人n套睇完好難抽離嘅電影

453 回覆
42 Like 269 Dislike
我先:哈利波特最尾嗰集
完場個刻會心諗:吓 完喇?
由細睇到三人組大,佢地都陪住我大,完咗之後嗰幾日都一路諗緊佢地之後會點唔想佢咁就完
曼城的海
咪即係唔捨得
乜嘢好難抽離
我諗我呢個答案應該好老套
但真心,係鐵達尼號
第一次睇完真係久久不能釋懷
點解可以拍到咁淒美
由主歌https://www.youtube.com/watch?v=F2RnxZnubCM
去到故事劇情,男女主角都係
細個第一次睇知道係真事改編更加難釋懷,起到係咁搵返段歷史出黎睇,睇下仲有冇當年嘅倖存者仲在生等等
大個左,一聽返Celine Dion首歌都係好有感觸
老套戲,但我覺得係世一
無心法師
細個睇完sad咗勁耐
我會係周星馳套《功夫》,打敗一個人容易,比他強就得,但折服一個人,太難了。
火雲邪神一幕之所以拜倒,就係明白,當對手已經不計較武功嘅一招一式,可以傾囊相授的時候,對方的武藝已經到咗另一個層次了,追不上了。能力或者權力,不在爭鬥,而在寬容。

嗰種寬廣胸懷的感覺,型到爆。
Inception
所以次次明珠重播都睇仲睇埋配音

但每次都想好似啲動作片咁最後大團圓可惜無
每次睇完都會睇番behind the scene
見到jack係咁淺既水先會抽離番
EASON 同 JOEY 配得好差喎
如果係TVB 配音組就正喇
色戒
interstellar
睇完覺得宇宙好奧妙 幻想自己幾時有機會去到五維空間
探索幾千光年以外既野 幻想呢世有無機會見到外星人

然後第二朝訓醒原來都係繼續要返工
mist
2001 太空漫遊
係,就算明知結局係點
每次睇都係想佢地大團圓結局

interstellar
睇完覺得人真係好渺小
D煩惱都係onlun9 who cares
《鋼琴戰曲》,睇完好sad
主角個樣真係好抑鬱好灰
粒糖
成日到佢哋爬上船尾
成隻船打直晒就好緊張

其實得佢兩個保持希望
其他人都好絕望果刻

之後成隻船插入去
佢哋游到番上黎

真係好想里安納度搵到板爬上去

雖然老實
浪漫既野永遠一刻間

如果佢哋冇事
雖然有粒咁貴既寶石

但睇怕最後兩個都會嘈交收皮
Mr Nobody
試下睇埋佢套Detachment
睇咗,佢個樣真係好慘
又唔覺得佢哋會因為粒石嘈,如果佢兩個生還,可能係甲板上遇到佢前未婚夫果時就會將粒石還番比佢,又或者將粒石放係櫃檯底當紀念,又或者變賣咗拎錢開心體驗人生。

原劇情中Rose之所以留住粒石又無賣,係因為粒石係佢同jack愛情存在過嘅唯一見證&紀念。Rose由佢哋識到逃亡,除咗記憶同粒石外,咩都無留低。望住粒石佢就會記得曾經戴住粒石,jack為佢畫過一幅素描,佢哋嘅愛情係真實地發生過。

如果Jack無死,粒石嘅意義&紀念性就無咁大,因為佢哋可以去開創新嘅回憶。同埋佢地係逃亡過程中一直係命都唔要咁去救對方,Rose放棄咗坐救生船機會返上船陪Jack,Jack將木板讓比Rose自己浸係凍水入面等死,呢啲都係超越咗一時因浪漫愛情衝動而作出嘅犧牲,如果可以為對方連命都唔要,之後因財失義嘅機會都好微。
認同,非常認同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞