【颱風追擊】2314號熱帶氣旋小犬 KOINU (14W)

1001 回覆
18 Like 8 Dislike
今日好友淡友就嘈緊會唔會撞台
下個星期日8號
又8?我屌你老母
快啲躝咪阻住飛
嚟到都吹亁
好好笑
咁早講定即係唔會中
都應該會收皮
東北風抽到乾晒
唔駛東北風出手
而家越嚟越北 小犬自己走去撞山自殺
珍?

睇圖係咁顯示
[ATC/航班]熱帶氣旋與航空交通集中討論區2023 (5)
https://lih.kg/bCbnzjU
颱風內力向北(準確黎講係西北)的確同環流大小有頗大關係,但話同強度冇關係係同學術文獻不符。Chan and Elsberry 1987明確指出越強既熱帶氣旋,beta effect既北向量會更明顯。

呢點從beta effect既理論層面出發係唔難理解。Beta effect其中一個影響原理係熱帶氣旋風力導致既平流過程,風力越高平流過程當然係越發明顯。

詳情可參考颱風委員會2023年roving seminar入面京都大學教授做既演講:
https://www.typhooncommittee.org/docs/roving_seminar/2023/Lecture7_Ito.pdf
台灣PTT討論認為beta effect唔關強度事,係因為佢地只係考慮科氏力同熱帶氣旋風場既影響(渦度層面),忽視熱帶氣旋風場帶來既平流過程。

單純考慮前者,的確只取決於熱帶氣旋環流大小同緯度,但加入後者,熱帶氣旋既強度會有影響。

實際操作上,beta effect對路徑既影響係接近impossible to separate,而且強度仲會影響熱帶氣旋既引導層面(呢點PTT討論正確),所以「越強越北」係一個過度簡化實際上冇咩意思既口號。
蘇拉係及格達標十號風球黎

班人講到蘇拉好廢咁

當日港島南部係曾經去到130km/h 風力

港島南有好多人住架
佢撞埋山,比台灣拉一拉慢
有機會星期日都未到
三天工作
Raw7.2理論上已經超台cat5了
南海之王,接近hk仲係強台

魔鈴實派:我已經眼仔look look了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞