【颱風追擊】2314號熱帶氣旋小犬 KOINU (14W)

1001 回覆
18 Like 8 Dislike
真 就算俾佢嚟到 但可能得返ts
上次蘇拉頂到香港附近一落澳門已經係唔合格10號
睇左幾個回覆

唔明點解d人會覺得10月會無勁風黎

第一年係香港住?
佢哋當東北季候風同 高壓係流
因為2016年之前10月掛8真係罕見
蘇拉真係失望
但小犬感覺會仲更加失望
屌內力向北呢樣嘢好亂啊啊啊
Sor我係唔合格嘅風膠
有10就收貨啦仲想點
移動方向同速度會由引導颱風嘅駛流層面主導
另外,可以參考呢篇
https://www.ptt.cc/bbs/TY_Research/M.1689886384.A.521.html
2.颱風的"內力"

颱風自身的逆時針旋轉環流,在柯氏力的作用下,會在其東側造成負渦度(順鐘向旋轉)趨勢,西側產生正渦度(逆鐘向旋轉)趨勢。

這東西一順一逆鐘向的風場稱為“Beta Gyre",會給予引導颱風朝向西北方向的力量。因此即使在背景環境完全沒有駛流的情況下,颱風依然能緩速向西北方前進。這就是所謂的"Beta Effect",也就是俗稱的"颱風內力"。

Beta effect示意圖

有很多人會誤解說,颱風內力和颱風強度有關,這是錯誤的。颱風的內力實際上由兩點:1.颱風所處緯度 2.颱風自身環流尺寸決定。

緯度越高,颱風尺寸越大,颱風內力越強,越容易北偏。至於颱風強度則是和引導颱風的駛流層面有關,越強的颱風其發展高度會越高,因此會受到越高層面的駛流引導
有機黑格比級8號都唔收貨?
@ronaldo119 我地一齊柒咗
佢覺得會撞台嘛
我覺得只會側擦唔會直撞
杜蘇丙同蘇拉果陣夠話撞台啦
今晚到聽朝一早可能直上cat 5,落9 d機構面子小犬變惡犬,驚未
呢幾年每年低過十度既日子得返幾日
以前既數據得返參考價值
巧經經
巴士海峽都未到就對啲預報咁認真轉個頭又唔知改去邊架啦
印象中有幾年十月都掛過八號風球
2016 2017 2020 2021
其中2021兩次
2022 10月冇掛過8但11月有
但2016之前一次10月掛8已經係1995
記得杜蘇芮嗰陣00z 12z報係唔可信
唔知今次又會點
GFS 又贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞