[netflix/jtbc]韓劇 戀愛不可抗力 曹寶兒、路雲

217 回覆
9 Like 4 Dislike
《戀愛不可抗力》(韓語:이 연애는 불가항력/이 戀愛는 不可抗力,英語:Destined with You)為韓國JTBC於2023年8月23日起播出的水木連續劇,由《百日的郎君》的盧智雪編劇執筆,及《第六感之吻》的南基勳導演執導。劇情講述獲得300多年前被徹底封印的禁書的女人和成為禁書犧牲品的男人之間不可抗力的愛情故事。

曹寶兒 飾 李洪朝
溫州市政府綠地科一般行政職位9級公務員。因為八字裏有孤獨的「孤」字,所以即便是職業、性格、長相都完美的男人,她也拒之千里。但是作為溫州東區廳的特級解決師時時刻刻接受居民的罵聲,擁有對無可奈何的民怨挺身而出的性格。
路雲 飾 張信裕
擔任溫州市政府法律諮詢官的律師。外貌俊秀、說話簡潔、舉止端正,不僅成績第一,體育方面也是無所不能,還有隱隱的搞笑慾望,有着很高的人氣。
嘏俊 飾 權宰庚
溫州市政府政策輔佐官,李洪朝的單戀對象,溫柔的微笑裏隱藏着不為人知的傷痛,也不輕易表露自己內心的真實想法。看似沒有交集的李洪朝和張信裕逐漸親近的樣子讓他內心產生了變化。
Yura 飾 尹娜妍
室內設計師,張信裕的戀人。看着張信裕對過去自己曾欺負過的李洪朝展現特別的關心後,本性開始顯現。

劇情老老土土,感情又拖拉,但係又唔知點解又幾吸引人睇落去 追下追下追到第8集
CP感好正
男二、女二、花農男人
去到12集都仲係唔嗲唔吊 啲關係身份仲未釐清 個咒又未有確切方法
唔想睇隻果醬手
依家開第10集講到前世女主係櫻草?
前世去到12集仲未講完 如果追劇情第11集你仲可以Skip跳去睇12集
近排返工壓力大,都係睇下sweet野,霸道總財,呢d平𧗾下
sweet野睇吓都可以 但嗰隻手老是常出現 影響氣氛
仲有個女二 經常煩住男女主 見到佢就
過咗12集唔知加深對男主嘅恨去報復定扭主男主要自殺嘅類劇情… 總言之呢套裡面我最唔想多見到就係隻果醬手同女2 (但望兩望佢又好似周汶琦)
女二都好煩skip哂佢d戲
睇睇下似阿妹周麗淇多d
我對過 似家姐多少少
成日覺得男二似Ian
有時撒嬌樣幾cute
希望男二唔好比佢呀爸搞到行差踏錯

路雲我覺得佢演技好左好多
睇佢之前啲劇會出戲,覺得佢得個樣
但呢套睇到佢有望步,
我睇得投入左

女主我之前麻麻地佢外型
但呢套短髮又幾唔錯
D衫都好睇!

個故事係有啲拖
但整體來講都睇得開心
靚人靚畫面
路雲演技真係提升左好多,究竟佢發生過甚麼事,發音果d,都變化左好多
真係拖得黎又想追落去,唔想佢咁快完,係咪俾本書落左咒
睇左10集都唔知睇左乜 完全沒有劇情推進
曹寶兒話路雲係受詛咒嘅青蛙王子然後咀落去嗰下cute到震
真心好多韓國藝人都好敬業
唔會恃住自己靚仔靚女就故步自封甚至放蹤自己
相反香港隻肥姜狗
覺得男女主角鍾愛對方嘅經過可以寫多少少
命運
係 古代既戲份太少
睇完最新個集
14定16集
Sorry 16 仲有四集
我混亂左呢套同patpat
兩套同是16集
個套快兩集呀嘛
嗰套真正兇手會唔會再反轉㗎 你引你估A咩 就下集就整死A估B
入你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞