【十月新番】帝國的睿智《堤亞穆帝國物語~從斷頭台開始,公主重生後的逆轉人生~》

657 回覆
29 Like 9 Dislike
佢係叫個商人過大海去另一個源頭入貨,個貴好多嘅價本身就係比佢維持航道用
係呀,叫商人賺頭蝕尾

但除非源頭冇旱災,唔係商人入貨價都會貴,貴到佢頂唔順都會走佬
其實唔係旱災,旱災都唔會全球一齊旱,應該係地區性泠夏,農業較好嘅國家其實都無事
就係本身帝國入貨個源頭有旱災,所以開條新路。
佢知道未來帝國糧食個價出事但外國糧食個價無事
問題係所有有門路既商人都會炒貴價發災難財。

就算叫帝國自己去入貨,
一時之間都唔會搞到門路(物流上既問題)入到貨。
佢依家就係用貴價開定條航路當保險,簽左契約係你在太平盛世可以賺錢,但到危急時你就唔可以掠水,一個類似買保險既概念。

當然商人既野講個信字(後面有相關劇情唔講太多),但至少呢次佢揀啱人
佢有邊次唔揀啱人
帝國的睿智其他方面唔計
揀啱人做啱事準繩度係100%
咁姐係嗰邊冇饑荒啦
開始分唔到公主係屎忽撞棍定真係睿智
踢樹事件係冇心定真係佢預料之內?
佢急材來,耍任性駛走人
踢樹係有心
佢係諗住搵藉口全軍撤退
不過冇諗到咁快有枝箭飛埋黎
係囉
以佢重生後嘅脾性未至於臭脾氣到踢樹嘅
重生後佢EQ係強到爆燈, 比人點寸點笑都唔會發嬲影響決定
睇到難分真與假
這就是帝國的睿智
重生後應該好快就冇俾人串啦
都仲有唔少場口比人挑釁, 不過以避開斷頭台為主要目的, 乜都可以忍左先再諗計拆
小說入面係專登既
長期要對住殺自己嗰3條碌柒,ptsd
動畫做到好似真係發脾氣嬲左棵樹而去踢
公主係真仆街 (字面意思)
仆完後有一下靈光一閃嘅
冇記錯佢好似係有留意到有人埋伏
專登引起衝突,係無諗到對面咁癲即刻俾箭雨你嘆,無隊長係隔離應該可以重練
小說有講魯魯族啲箭手淨係想嚇走佢地,特登射唔中嘅
又收冰
呢個位都睇到呆咗,睇落感覺只係女主意氣用事
跟住後面先將計就計
動畫唔係幾做得出傻妹次次腦筋急轉彎R爆頭諗到好橋黎過骨果d情節
小說佢係跌親,然後急中生智扮踢腳同任性去退兵
係 仲以為佢公主病發
如果係角落加盞燈叮一聲就已足經好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞