【十月新番】帝國的睿智《堤亞穆帝國物語~從斷頭台開始,公主重生後的逆轉人生~》

657 回覆
29 Like 9 Dislike
畢竟帝國的睿智有PTSD
米雅 : 佢地會殺死我 絕對會

其他人 : 我們不是好朋友嗎?怎會
亞瑟王meme
表現出嚟咁可愛
其實內心陰影面積無限大
睿智:個鄉下妹殺左我
鄉下妹:公主大人救左我
咁cute重有邊個想殺佢?
睇完動畫之後去睇左小說,然後覺得雖然一路都提住女主角無才能又蠢但佢其實意外地好有統治者嘅才能啊。
首先佢好信賴手下,唔講佢重生之後,就算死之前路德維希日日話佢又懶又死蠢blah blah blah佢雖然嬲但從來無唸過要殺/放逐路德維希反而好多謝對方不離不棄,而且就算路德要逼佢做好唔鍾意嘅嘢例如低聲下氣去求人或者去貧民窟視察兼俾貧民鬧佢都照做,呢啲肚量咪話一個由細到大錦衣玉食嘅公主,就算普通人好多都忍唔到。而且佢又有自知之明,呢個世界太多人成日覺得自己好勁啱晒,而呢種人係自小就被教係blueblooded嘅貴族只會更多,但佢就認知到自己唔掂就放手俾啲勁人去搞呢個先難。
雖然呢啲才能要做開國君主可能都係唔夠,但作為守成之君已經係天賦異稟仲要佢本質上係個好人就更難得。睇下幾多皇帝因為俾人鬧兩句甚至奉承唔到位就殺人/因為唔信手下殺左棟樑/無料扮大袋越搞越衰就知。
我上面都有講
直接覺得公主無能係落左作者圈套
佢就係要寫反差誤會萌
但其實好多位顯示公主某啲位其實好撚勁
好多位佢係好快就察覺到有問題
之後自己諗辦法解決而且次次都捉得好正
https://www.youtube.com/watch?v=HAaFZJ1vQBo
TVアニメ「ティアムーン帝国物語~断頭台から始まる、姫の転生逆転ストーリー~」第4話WEB版予告映像
呢個post 好多帝國的睿智嘅信徒
利申我都係
米雅內心成隻小惡魔扮到成個女神咁好難頂得住
實際上佢只係上一世學晒其他人能力又扮得似模似樣
模仿高手
禾都係
畀個死妹豬洗左腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞