20歲女大埔公屋內打肉毒針疑中毒

111 回覆
50 Like 6 Dislike
一名21歲女子本月中在大埔一個公屋邨單位內,於小腿接受肉毒桿菌注射後懷疑中毒。衞生署衞生防護中心今日(27日)表示,該女子昨日(26日)到天水圍醫院急症室求診,並獲轉介至博愛醫院,今日入院。病人情況穩定。臨床診斷為懷疑醫源性肉毒中毒。

根據女病人提供的資料,她於本月15日於小腿接受肉毒桿菌毒素注射。而個案顯示,病人過往健康良好,她自上周五(22日)起出現頭暈、雙眼下垂、四肢乏力及呼吸困難,並於昨日因頭暈加劇及吞嚥困難而求診。

衞生署表示,注射肉毒桿菌毒素只應由本地註冊醫生施行,消費者應了解醫生的全名,並查閲香港醫務委員會註冊醫生名單,同時查詢其專業資格和相關資歷。市民可參閱衞生署區分醫療程序和美容服務網頁、藥物辦公室的香港註冊藥劑製品搜尋,以及衞生防護中心肉毒中毒專頁,了解詳情。
到底平幾多 值得咁樣去博?
又要貪靚又唔肯駛錢,今次執番條命算妳好彩啦傻女!
淘寶嘢嚟有機會
大把人番大陸搵d 呀姨打
條友分分鐘大陸買
「沒有嘗試過的人生,我都想嘗試一下。」
肉毒桿菌個名都衰過人,點解仲有人敢打
淘寶針
以名取菌

唔通金黃葡萄球菌就正咩
二十頭無錢嗰陣condom 都慳
做下gym做下運動都唔肯
玩咁大?
打到佢入廠 起碼枝野有料到
唔一定係美容,放鬆肌肉都會用到
但肉毒桿菌對應的病其實唔打針都唔會死人同惡化
打肉毒桿菌針只係治標,要持續有效就要定期再打

呢單可能係份量問題,儲存溫度問題
人地果十年幾包埋好多hidden 有用既野
就係你d 傻鳩只係focus 打果下先出事
唔讀十幾年邊到拎註冊
唔註冊你邊到拎合格貨源

本書同你講打咩位置就咩位置?
你有冇sense 去判斷本書有冇寫錯?
支針支藥水condition 有冇問題?
病人身體合適打呢支針?

醫生做每個step 可能都係兩頁紙
咁我睇一本書千幾二幾頁都夠取代醫生啦
你呢個利申放太後
下次去通州街公園打
淘寶買?
應該仲有好多咩美白針減肥針 遲早出事
21歲已經要打呢啲針
仲要住公屋
9成係on9大陸閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞