iPhone 15 Pro Max 傳災情!玩家玩 5 分鐘《王者榮耀》手機即燙手

138 回覆
75 Like 8 Dislike
蘋果新推出的iPhone 15系列已開賣,其中以旗艦機iPhone 15 Pro最受歡迎。但有部份果粉買了新機後相當後悔,抱怨手機玩遊戲很容易過熱掉幀。一名PTT網友分享,他買了iPhone 15 Pro Max不到5分鐘玩《王者榮耀》就掉回60幀,熱度與舊機iPhone 12 Pro Max差不多。他不理解是否硬體問題,還是iOS的錯,對新機失望透頂。

雖效能稍優於舊機,他仍決定明年iPhone 16一出就換機。這則貼文引發熱議,有人嘲諷是「信仰不足」,也有人猜測是遊戲還未優化的問題。仍有部份果粉因此卻步,不敢換新機。

貼文一出,立即引發熱烈討論。許多網友幽默調侃這是「萬年散熱不改,無解」,也有人寫道「要秋天了,蘋果都是為你好」、「附帶暖暖包功能,還不感恩」,揶揄手機過熱像個暖暖包。但是,也有網友專業解釋,新iPhone剛拿到的前兩天,會因為登入帳號、還原備份等大量資料傳輸,導致機器短時間內發熱是正常的,過兩天就會恢復正常。
中國制
中國製iPhone 15 鏡頭內有灰塵品質管控欠佳 被嘲笑是暑期工組裝的 大陸媒體:我們輕視了印度
https://lih.kg/3511731
蘋果散熱一向麻麻, 14pm 開wtsapp一陣已經熱到可以煎蛋
睇嚟買s23 ultra 係明智
Samsung不嬲性能上屌打弱智Apple
👍🏻誇張
中國的會過熱
唔係主打係街到打喪屍咩呢代
2k 120畫質打機

唔熱唔通會凍咩

電腦顯示卡打機都熱啦
Samsung唔會發熱咩
會,但唔會跌FPS,打過20分鍾都唔太熱。今代散熱做得超好。基本上打王者an機打個幾鍾都冇咩問題
燙手示意圖
其實打機仲要online即時連線既邊部電話可以唔熱, 電腦張display card平時仲熱啦
用親新機次次都係咁
等更新
想知王者有幾多bg process行緊
我部s23u 開盡特效去玩都係暖暖地only
唔好咁,見好多idog仲j緊粒處理器好自豪
都係遲d買穩陣
等睇d脫晒節既果粉用十年前既an機使用體驗駁你嘴
用電話打機,明顯係用家問題
好想睇班智障果粉會點駁
8gen1 888 都好意思攞出嚟講
玩大陸game 眉外 抵撚死喇
iphone散熱差
每次買iphone都會買頭一水
廠方趕住出貨QC一定差咁啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞