調查:全球近4成青年願支持強人統治 民主警訊

149 回覆
14 Like 105 Dislike
香港人多數支持將政治責任交俾其他人
自己剩係識屌人做得唔好
唯一可真正做到唔貪腐大家長得李光耀,重要係一個細過香港地方
好多野,要經歷過先會明,坐晌紐約或者巴黎咖啡室得把口講社會主義九成離晒地
因為monkeypore有民主自由
坐晌STARBUCKS拿著部IPHONE大講乜強人更好更有趣,但歐美好多咁人
佢哋、你又付出過咩吖?!憑乜嘢要將個公權力交給佢哋、你呀?!
其實去到呢個位應該離第三次世界大戰不遠,永遠都係要經過戰火後倖存的人先可能重新建立世界秩序。
無附出過,無打算要什何野
叫班柒頭皮玩少d抖陰同彩虹旗批鬥大會仲好啦
成班智障想要強人統治真係唔奇呀
good time weak man
強人統治衍生特權階層,特權自己冇份嗰陣又嘈要民主政制
新加坡可用平地面積大過香港
其實真正厲害既強人 是2022年前既普京

當時普京 可以搞掂國內既經濟寡頭
又出兵收復車臣, 攻佔克里米亞, 打鳩格魯吉亞, 敘利亞
然後又搞好俄羅斯經濟

如果佢無出兵打烏克蘭, 世人見佢既評價會好高
咁佢哋亦都無權管人
強人統治?
而家啲所謂強人都係權貴走狗
又獨裁 又蠢人 統治
關鳩事,資本家食水太深,年紀大嗰班都係既得利益者,受益個制度,後生普遍見唔到前景,梗係反叛唱反調,收成撚要反省下佢哋留低啲乜俾下一代
勁人邊會想比民意控制自己個位
你對強人呢個詞語有誤解定對某人有誤解
慷他人之概

加稅養難民
歐盟話就話冇'貪污'但極其高昂既行政費係咩事
物極必反,分分鐘佢哋最渴望民主
應該咁講,如果你真係有料、勁,你就自然有能力說服、吸引人們心甘情願把權力付託給你,而唔係要個環境做就一個好嘅條件俾你又或者用蠻力去夾硬來
下一個希特拉
新一代安逸得太理所當然 好多自己不滿嘅生活問題明明可以自己解決都會賴落個社會度 expect民主政府就要令佢躺平都一世無憂 做唔到就賴係民主政制累事 仲妄想明君統治可以解決問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞