中移動香港推出 10Gbps 家居寬頻服務

160 回覆
7 Like 82 Dislike
咁撚平?!
鳩沖喇喂!
內置 10g lan 的主機板貴到飛起,但是旦插張 10g lan 其實又唔係好貴…

tp-link : $6xx (用得支移應該唔 care 支牌)
asus / gigabyte : $8xx
但內聯網,你desktop同NAS入面隻SSD有900MB/s?
暫時未有, 傳輸速度最大去到550MB/s,未來需要儲錢買m.2擴展卡才能達到, 所以咪話好鳩麻煩囉
講數字pcie 5.0 有既
nas 唔知
咪撚玩啦 邊間開到 3都開唔撚到
睇下有冇傻仔中伏
冇出海 sorry 睇百度睇抖音就ok
出乜鬼海
中國電信
SSD實有嘅, 而家NVMe基本上都過GB/s
係時候花四百蚊買張x540 T2 upgrade 個 Router 了
10gbps都平無用 總有野bottleneck
router pc 線etc
換晒堆野又一舊錢
上大陸網10g
HKBN開到
講真, 唔信, 我都試過幫隔離獨居老人申請入台證
不過個陣係HKBN

之前有好多單小粉紅去台灣啦, 只有台灣BAN香港, 香港根本無人BAN台灣
肯定係台灣國防部BAN香港供應商IP
關香港呢邊撚事咩
手機上網 1g 夠有突,router 可以唔洗換,lan cable 人哋師傅會拉埋俾你唔洗錢,你只係需要俾 $5xx 買張 tp-link 10g lan card 就可

成個佈局係咁:
支移 modem lan port 1 <-> pc
lan port 2 <-> router
網上行又咪用華為modem
舊客續約唔肯俾呢啲offer你
用咗十幾年 一開始交開三百幾
兩年續一次 續約平得勁少
話做唔到 都無留意 用開覺得穩定繼續用
最近搬先轉第二間先發現出面原來新客戶做得勁平
先發現自己做咗咁多年傻仔俾咁多錢
呃舊客正仆街netvigator
唔想再俾機會佢賺我一毫子
hkbn 一開波180 下次250 下次310
1000mb
見到310 cut撚左
轉pccw 198 加廿蚊有2x 1000mb 添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞