中移動香港推出 10Gbps 家居寬頻服務

160 回覆
7 Like 82 Dislike
5G?
首先, 你要購買一個10Gbe Router(~2.5k)

然後, 你要購買一個10gbe的Switch(~2.5k), 因為10Gbe Router通常只有1-2個10Gbe的 lan Card

之後, 你要確保自己的設備10Gbe的 lan Card或者有購買多張10Gbe的 lan Card(1k x N張)

接著, 你再要購買Cat6或以上的lan 綫($50 x N條)

最後, 你要確保設備裏SSD(1k x N個)有相應的讀寫速度去支撐900MB/s 的下載和上載。

結論:好鳩麻煩等返五年後, 所有相應設備的對10gbe的網絡有足夠支援先好用

利申:目前自己只用點對點的10 Gbe內聯網(Desktop To NAS)
拎56K黎講做多左

就算streaming network throughput都唔駛玩到10Gbps
WFH remote就更加唔需要, 公司機都只係行緊30 - 100MB, 你屋企幾快都無用
我明好多人仇中
但吹到咁真係當人弱智
過咗10鳩幾年都仲係咁咩
講經咩 呢頭話以迎接未來家居用戶對 4K、8K 實時超高清影片、AR/VR 遊戲

嗰頭送埋啲咁嘅濕鳩TV Super
唔洗講到咁極端,到你有需要嗰時就覺得好好用

呢排興返 cyberpunk 2077 同 re4 remake,夾埋成過百 GB,down speed 1G 樓上樓下咩體驗相信大家心裡有數
56k 已經足夠
話做youtuber,upload片download素材哩種,唔係streamer

話做multimedia,唔係指普通咩都要remote入公司機一般wfh

有人舉完例就扭做另一個情形話不需要咪就係56k已足夠思維嘅精隨(收發電郵,用56k連線不會太慢),你覺得做多係因為你唔知自己真係咁嘅思路姐
Ching 出海咩意思唔係好明唔係講緊家居寛頻咩
我老母屋企用緊,
有日上佢哋屋企幫佢哋整定入台證,
屌佢老母真係上唔到,
打去客服屌撚咗佢哋半個鐘

跟住一個鐘後佢哋打返嚟,
佢話緊急叫左IT部幫我後台reset咗,
叫我重開隻Modem,
跟住就冇事了
主機板10g lan 家用 笑到仆街
56k已經足夠
租線一律唔考慮
可唔可以講多少少
唔係租hkbn咩
幫過老人家申請,68一個月抵到爛
唔係。 Netvigator有10Gbps 好多年,只係太貴無乜人用。 唔記得實際幾錢不過好似大概7000左右一個月.
係咪即係hkbn?
pccw hkbn 一定有,其他唔知
睇你時事台/apps台開咁多post當然唔係畀你用啦,我明白你點解咁諗嘅,家居娛樂越嚟越食bandwidth嘅時候,你作為縮返去個手機mon嗰班當然理解唔到
幾多年前嘅事嚟?
= 連接到外國伺服器的速度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞