朋友將八成身家買入美國國債

329 回覆
354 Like 19 Dislike
佢可能唔知羅馬帝國玩到去東羅馬帝國係玩足1400年
美國先果250年都未夠玩多1000年都重得
第五代半女武神無戰機已經升空
再加小型核武穿梭機
擔心下幾時瓜好過美國滅亡啦
咁美債risk free rate CPAM 既counterparty risk係幾多
正想問,讀 MBA 既Cooperate Finance, 第一堂就教CAPM
放心, 你都會一齊爆
中國持有美債好似全球數一數二,債仔無錢還,債主邊有錢
封條撚,你都無法準確定位所有Miner,IP又唔係固定, 用埋IPv6更加無得封。封火幣,幣安呢啲CEX 係唔能夠全完阻止交易
起碼你有生之年都唔會見到美國倒下
加息週期應該de-leverage 啦
美國國債爆得嘅話就好睇囉
傻閪真係傻閪
真心心諗做乜鳩
你講埋啲唔關事廢話做咩
美國用自己貨幣(美金)發行嘅債唔會還唔到啦
除非國會唔通過提高債務上限姐(唔likely)
藍絲 成日同時鬧話 美國亂印美金 同埋 美國既美金國債會爆
其實佢地知唔知自己講緊乜
炒股要贏四成(叫做勁,可能性不大)再加債profit = annual 十幾巴仙 係呢個環境下叫做勁過標普
買長債就係炒債價

孳息上既話梗係要蝕
諗落中国同 JPEX 真係差唔多

存款清零只係少部份發生
同JPEX 搵人打柒出金人一樣
果陣仲有人出黎話無事既
等佢冧檔等左51年仲等緊
全世界目前大約有五萬個miner node,那些地址又不是秘密,很容易就可以從bitcoin P2P protocol找出來。
其實可以有新 miner 既

個 reward 夠就得
啲node唔可以加減?一個IPv6幾千個address,仲要可以每日轉,點封?而且要全世界政府合作一齊封根本無咩可能
全世界政府梗係唔會一齊封喇,外國都冇網絡長城。
全世界唔封,啲node就唔洗轉IP,只係中國同香港封之嘛。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞