朋友將八成身家買入美國國債

329 回覆
354 Like 19 Dislike
100% 買晒國債 , 全年咩都唔做 收5%好撚過啦
銀碼夠大的話,買us t 短債就夠啦
我買za bank入面隻南方東英港幣市場etf,最新ytm係5.04%
你如果做美金嗰隻就5.85%,不過唔肯定係唔係都係限美國人
可以隨時draw錢走仲俾到咁高息
多謝提供資訊
睇個字似乎係大陸出嘅貨幣基金。請問擔心安全問題嗎?
中國嘅基金點會有安全問題
睇吓乜嘢公司出啦
咁建議你買返美債
3053 呢隻野成交量好細
牛牛,IB 顯示對上一個成交咗$140萬
成交少得咁誇張?
奇就奇在佢價錢冇波動,係穩定咁上升
原來發行商係南方東英,出3033 果間公司。應該ok 喎。
請問美元果隻etf 係乜嘢 number?
你睇嗰隻係上市類
經za買嗰隻係非上市類,is in 係HK0000503810
https://www.csopasset.com/tc/products/money-market-etf
定期計NAV點樣波動
我都諗住買啲美帝短債。半年前細注買過三隻不同年期,知佢大概情況。今次試吓大注少少
你朋友係支国?
無知一問,可否分享下例如邊隻?
點解之前會高過100 蚊?
我手上呢兩隻都有大約5.3%
剩低 3個月/1年3個月就 mature
呢個係eft價錢,唔係債價
佢出得3033 應該都都穩陣。
唔該晒,多謝提供。又多啲選擇
你介紹呢隻仲高息過美股果啲。
佢每日成交咁細,都可以 keep 到價格唔波動,應該係發行商用 nav 接咗散戶嘅買賣盤,以保持 liquidity.
另外,佢個價係咁升,應該係唔派息。佢keep 住收息,所以 nav 係咁升。岩唔岩?
查咗. 原來係12月派息
我理解都係咁,價格反映埋利息
請問邊度睇到 5.04% / 5.85%?
我晌南方東英搵唔到. 牛牛、IB 又有顯示
Za bank
如果你唔係經呢種方法買,當etf咁買要俾手續費同稅,有啲唔抵
不過師兄你自己決定,我唔知有無其他銀行有得免手續費咁買
我遲啲試吓直接輸入 isin, 睇吓搵唔搵到非上市果隻先。
非上市果隻係用 nav 交易,好均真。
點解要俾稅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞