62 回覆
12 Like 1 Dislike
我分享下個人經歷,鼻鼾咗差不多10年。
以前自己一條友嘈唔到人就由得佢,因為瞓醒無特別唔舒服就算。
係自從追到而家老婆,佢又特別醒瞓。去旅行嘈幾日佢都已經頂唔順。
咁先開始諗方法搞,都試過唔同方法係度share下。

我178/72kg,無運動習慣,口腔軟組織大,瞓覺放鬆壓住氣喉做成鼻鼾。
用過嘅方法如下
好似無用:
- 鼻鼾槍 (美容院果啲)
其實我就做過唔係好多次,大約4-5次左右,老婆話好似細聲咗但好輕微。

- 止鼻鼾枕頭
買過一個,設計係托高條頸黎瞓等個軟顎組織唔好落去,打側瞓係有啲效,但瞓得多條頸同膊頭好痠痛。

有用(但要keep住):
- 中醫+針灸電療
睇過個中醫,同肥胖同濕熱有關。用針炙針下巴再加某啲穴位,再配合中醫嘅藥同你去濕。真係針落去頭1-2次已經有效果。另外就靠飲食+適量運動(佢會建議你去游水)。佢係要你戒煙同酒,盡量飲少啲凍嘢。我本身唔食煙,間唔中飲下酒,果排都戒埋。但自己忍唔住口飲凍嘢,同埋無恒心做運動。所以做完果個療程後唔繼續去,過多半年就有番鼻鼾。但果段時間老婆話真係靜番好多。

有用(但幾年要課一次金):
- 牙套
搵過間做止鼻鼾牙套嘅中心做,係work。鼻鼾聲細咗超級多,有時係無。不過真係貴,做1個大概二千幾,同埋始終啲膠會老化/變型,用大概3年左右就會因為變型而無效,咁你就要去做過個新嘅。好處係你去旅行都係帶多個牙套去就大家都開開心心去玩,壞處係初時帶係有啲唔舒服,但點都舒服過晚晚做廳長。

跟住就講啲我聽過或者係身邊朋友做過嘅方法:
有用(但貴)
- 做手術(醫院射頻槍燒軟組織)
有朋友上年做過,有效。但做完等傷口埋果段時間時不時滲血,同埋會聞到燒著嘢嘅味道。不過都係果句,唔減肥同控制飲食就好快翻發。但你有錢嘅話呢啲就唔係問題。

唔好做
- 割吊鐘
聽過有case係去到醫院檢查完要割軟組織,仲要割埋吊鐘。果個人信醫生講就做埋,割咗吊鐘食嘢係超級易落錯格,吊鐘係一個Sensor係俾氣喉開合。呢個要小心。

分享下啲你地試過嘅方法,有冇用都share下。
仲有一種情況係本身如果你係下顎比較短,即係會導致所謂天包地(正顎),下巴會向後縮,條脷都跟住一齊後縮,一訓著教肌肉放鬆,條脷就會塞住個喉嚨導致打鼻寒
cpap
學野
我係合撚埋個口訓就無鼻鼾聲
屋企人做過手術都係冇用
打側瞓,合埋口,自然無鼻鼾
3年2000幾好似都還好
唔用睡眠呼吸機?
原來啲止鼾針冇用,我本身都想試,多謝分享,或者我會試做牙套
止鼾*槍
用緊鼻鼾貼,由全屋聽到到而家細聲到另一半起我隔離訓得著
冇咩特別嘅話貼一世就算
減肥好緊要
瞓著咗就控制唔到個人係咪打側同個口係咪合埋
呼吸機
唔好走去開刀, 冇用
直接買部搞店
我初時都得,打側瞓就無。
但可能後來肥咗啲,同埋有時瞓瞓下會自然變番仰臥,然後就會俾人直直bird極
有d人係會咁,有d tool可以控制
用緊呼吸機,好有用。
減肥可以減輕症狀,應該止唔哂,
我瘦果陣都已經有鼻寒(70kg/180高)
Ching係咪貼鼻果啲?
降噪耳機
試完返唔到轉頭
鼻鼾真係好撚on9
我本身唔肥 有做開運動 體脂15%
天生身體構造問題 訓覺側身閉口都有鼻鼾
前女友極度訓醒 少少聲都嘈醒
我訓佢隔離 佢無一日有覺好訓
最後磨合唔到分左手
Ching有無咩牌子推介?
累都係原因之一
如果唔夠訓身體透支狀態
你會明顯感受到軟組織無力一PAT野下墜感
所以生活習慣好重要,特別都市人,長期唔夠訓
前題係唔窒息
減肥啦pk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞