港男怒呻坐冰室1小時被侍應趕罵!收據公開風向逆轉 網民:唔知醜

115 回覆
51 Like 39 Dislike
香港舖租貴,不少食肆為了在食飯時間多做一點生意,都會設有限時用餐時間,酒樓通常個半小時,茶餐廳的時間更短。不過近日有港男在社交平台發文,指日前到一間冰室用餐,明明店內未滿座,卻被不禮貌地催促埋單,惹起樓主不滿並放上網公審,但網民一看收據卻不撐樓主,有人更認為對方是西客。

有港男昨晚(13日)在香港茶餐廳及美食關注組FB群組內發文,指他到旺角一間冰室用膳,只坐了一小時便被冰室侍應催促離開,樓主指當時冰室未滿座,在店外也不見有人排隊,但對方竟說「吹水去麥當勞啦,我哋都重要做生意,重要交租」,樓主指當時侍應態度甚「寸」,在帖文更嘆「唔怪得個個都話返大陸食嘢啦,就係啲咁嘅人自己整死自己」。

帖文一出網民反應不一,有人認為如有人排隊等位中當然應該離開,但無人等也趕客又有點過分,不過大部分網民看了樓主自貼的收據後,均反罵是他無理取鬧。

按收據上所見,樓主在該冰室只點了一個雞尾包、蛋撻、一杯凍檸茶和一杯熱檸茶,認為樓主在晚市時段叫下午茶有所不對,「我自問做唔出呢個行為,食個飽坐一粒鐘,之後仲要公審話人地唔俾繼續坐」、「7點鐘2個包2杯野飲,你真係當自己係上帝」、「如果得你一枱客咪可以搭埋帳幕過夜?」、「去茶記食個包飲杯嘢坐耐咗,比人趕咁肉酸都要出post比人笑」。

也有網民其實雙方也有不是之處,「舖頭服務態度可能唔好,但你都係個西客」。及後樓主在留言區上也解釋,他發文主要因為對方態度問題,「佢唔係咁X寸我都唔出post 同佢做宣傳」,大家又對事件有何睇法呢?
原來你每日係冰室開po嘅
呢個就係點解香港人如非必要都唔想幫襯香港嘅食肆囉
同香港啲商場一樣完全唔會比個位你休息,最好你買完食完即刻離開
個體驗咁差
Happy Hong Kong wor
有冇係門口大大隻字寫住用餐時間幾耐先?
又唔人有人黎食都唔比坐
去深圳仲好啦
留喺香港交智商稅
兩個人叫個茶餐晚市7點坐到8點
賤撚過狗
18:58坐左一個鐘即係7點座到8點
最多人既時間啦
到左8點人都散啦
咁之後當然冇咩人
快既都食左2輪
佢叫個包頂住最忙果時既2輪
然後話冇乜人
屌那星, 六十幾蚊去麥記買2個餐坐撚到聽朝吖嘛
好坐牙
咖哩蛇?
腸少又中伏
米跟蹤我
死窮鬼去買個雞尾包加多盒維他檸檬茶去公園坐飽佢啦
之前返工一個鐘食飯時間 去左吉野家到食飯 食完玩陣電話 前後大約坐左9個字 無啦啦比個阿姐好大力拍我抬 問我飲完未杯野果陣4-5點無人時段都趕我走 之後諗返真係想屌柒佢
佢寫住45分鐘
香港人永遠投訴都係話人地語氣唔好 唔會講正題
樓主在該冰室只點了一個雞尾包、蛋撻、一杯凍檸茶和一杯熱檸茶,認為樓主在晚市時段叫下午茶有所不對

屌你老母人地有賣又唔叫得
香港有d人奴性真係好撚重 最低消費22蚊過左啦下嘛
係咪得香港咁戇鳩限45分鍾? 講緊平民餐廳
唔知醜
次次去到最後唔夠人嘈就會講態度差
深圳唔會趕你走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞