呢一代拍戲佬係咪唔撚識得拍恐怖片?

101 回覆
113 Like 11 Dislike
無人講祖孽
#17講左
係 會睇到好唔憤氣 無前無後咁
恐怖片嚟講亞洲算屌打外國

西片下下都係靠jump scare 就算溫子仁最出名個兩套都唔恐怖 反而亞洲啲恐怖片營造心理恐懼勁好多
同埋我覺得一套鬼片係唔多睇到隻鬼嘅樣先夠恐怖 未知嘅恐懼一定強過一隻面目猙獰嘅鬼係到嚇你 但西片成撚日大頭影住隻鬼個樣
近十年最top啦
直程係心理型恐怖
近排比較恐怖係咪咒??
其實係劇情片嚟
《凶靈祭》仲好睇過佢啦
咁真係要睇埋 幻海奇情嘞
短短哋一集過 又夠恐怖
夜琉璃個風格似啊。
依套我都有睇過。
感覺拍得恐怖過奇幻潮都好。

話個老呀太收到個海底電話嗰度,真心覺得恐怖。
仲有集話個人格分裂人,有時會變成個女人周圍殺人,又係勁恐怖。BTW如果有留意開80年代港片,就會知其實依集係取材於夜驚魂。
講起又想翻睇
人性、家庭關係、邪教
近十年最推薦既恐怖片,未必最恐怖,但好睇
對上一次有呢種感覺係get out
未睇過
邪降的藝術 123集= 鬼片界青頭仔
最驚d係無底線既恐怖片
宜家d鬼片肯定唔會搞小朋友
即係有小朋友嘅時候 就知道唔會有恐怖鏡頭
Skinamarink就係搞鳩兩個小朋友, 不過個風格未必個個o岩
今日即刻睇完Midsommar,The Witch,都唔錯,鍾意呢類唔係靠jump scare嘅恐怖片。

反而驚套Hereditary,啲啲評論話睇完熄燈都要心理準備,唔敢照後鏡,咩聽到啲彈脷聲有陰影

個人嚟講無咁驚啲血腥片,但啲鬼怪類唔知點解就係特別驚,想問下會唔會多jump scare位,同埋啲jump scare係咪鬼多?
好似有jumpscare但唔多
最令人心寒嘅都唔係jumpscare
唔講太多費事劇透
依套戲係難得鬼片可以翻睇
知道嗰劇情結局第二次翻睇留意下細節會再有體會
值得睇嘅
The Witch好睇
成套野比我感覺係好邪
x同pearl簡簡單單幾好睇
A24啲恐怖片刻畫人性、家庭關係比較深刻
人性先係終極最令人驚嘅嘢
香港冇得睇
串流平台又冇
講開又講
The killing of a sacred deer都幾令人不安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞