呢一代拍戲佬係咪唔撚識得拍恐怖片?

101 回覆
113 Like 11 Dislike
以前80同90年代頭嘅港產/外國恐怖片/劇集,

成套嘢會故意留一份粗糙感響度,

色水/調色/鏡頭捕捉/配樂/低成本特效,都會故意營造神秘嘅粗糙感,
粗糙得嚟又唔會過份,啱啱夠咁。

演員嘅表情/語氣,甚至髮型,會故意整得誇張啲。如果用後期配音,會刻意造就一份粗魯感。

甚至間唔時會整少少UNCHLINE,即係小小無喱頭瀾GAG,舒緩到一刻奇怪氣氛得嚟,又會令你硬係覺得點解恐怖片會講笑,咁怪嘅?

以上所有嘢會令你覺得有種離奇嘅詭異感,甚至寫實感覺。

所以96年同之前嘅港產/西方恐怖片反而好低成本製作,造就高質數嘅片段,令你間唔時會離奇地醒起,甚至夜晚唔敢一個去廁所。

近廿年嗰啲,反而唔再流露到依份感覺出嚟,而且盲目SELL特效,反而無咩詭異氣氛,彷彿不停提你依套係專業製作嘅電影嚟,簡單啲講過份商業化,連以前依啲被稱為EXPLOITATION MOVIE都不如。
*PUNCHLINE
順帶一提,我啱啱講啲粗糙恐怖片/劇,例子有ATV神作夜琉璃,夠粗糙夠詭異。外國就有ARE YOU AFRAID OF THE DARK?/GOOSEBUMPS。
我當年睇半夜場
睇完返到屋企,housemate啱啱黑衫黑褲係廳背住我㩒緊電話,第一下嚇到仆街
監製嗰堆變晒笑片
netflix之前果套《咒》有feel掛?
前期個笑容係有少少心寒 睇慣左就無野
結局唔點特別 感覺捉到鹿唔識脫角 哂左個題材
呢套算唔錯 自拍玩法易投入
最鐘意佢引導觀眾望住個mon正中間一段時間 之後突然白哂
D字自動係白mon到出現
幾有新意 而唔係歐美下下jump scare
呢套真係好撚正,好恐怖
喺我心目中咒怨1係最恐怖嘅鬼片, 至於兒凶1唔算最恐怖但好高汁, 另外鬼影同鬼水兇鈴都幾恐怖~
咒怨真係永恆經典,拍得出果種抑壓氣氛,睇完個人好唔舒服,好似比佢咀咒完咁
呢2套的確係幾恐怖!
仲有80分鐘死亡直播1又係幾恐怖!
A24 恐怖片信心保證
佢啲驚嚇橋段係貼地之餘仲會令人嘅不安感持續好多日
近年好似得咒係正
一定要係夜晚自己入去,唔會call多啲人係安全情況下入
租嚇算係近幾年最好睇既鬼片
算 條女又正
㩒睇過鬼修女嗰件
恐怖片真係好難拍得好睇,識拍都出哂外國幫手。
同埋,拍港產香港上映慘過去外國拎最低工資
依套野最後完場個時好撚嚇人

不過佢片尾隻歌好好聽。
監製=掛名掛...
咁恐怖搵鬼睇咩懷疑成班M底
幾十年前部驅魔人,而家睇返都好堅
https://m.youtube.com/watch?v=YDGw1MTEe9k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞