[反骨仔系列] 沙烏地阿拉伯及阿聯宣布:將與美國歐盟聯手,抗衡中國一帶一路

54 回覆
95 Like 5 Dislike
歐盟和美國趁出席在印度舉行的G20峰會之際,宣佈推出「印度—中東—歐洲經濟走廊」(India - Middle East - Europe Economic Corridor,IMEC),加強連繫這3個地區的基建,跟中國的一帶一路正面交鋒。

根據白宮發出的聲明,簽署這份備忘錄的包括美國、歐盟、歐盟3個成員國(德國、法國和意大利)、印度、沙地阿拉伯,這7個國家和組織是G20成員,餘下一個簽署國是阿聯酋(UAE)。

聲明說,IMEC分為東部走廊和北部走廊,前者連接印度與阿拉伯灣(波斯灣),後者連接阿拉伯灣與歐洲。

除了簽署方,聲明還提及,這項工程還會連接約旦和以色列。

沙烏地阿拉伯真係現代版既明智光秀
呢頭同中國攬頭攬頸
果頭同歐盟美國一齊圍堵你😹😹

等你中國仲以為中東真係你盟友😹發撚緊夢

圖為美國總統 - 拜登
又笑一載一露失敗 但其他國家又抄
你中國個一帶一路唔係抄馬歇爾計劃咩😹
中東今次拎到幾多錢 真係左右逢源又食又拎
一早傾好先食鳩條水魚錢就攬返大佬買戰機
沙特投資金融點解死都唔肯嚟香港,只去英美,會唔會因為始終對中國有戒心
中共都唔敢再提一帶一路, 完全係一個失敗既計劃
阿聯酋沙田大把錢,佢地要科技同技術好過
wait and see

2023:
https://www.hk01.com/即時國際/936237/印尼國防部長否認與美國發聯合聲明譴責中國?utm_source=01webshare&utm_medium=referral&utm_campaign=non_native

2022:
拜登:G7全球基建計畫籌6000億美元 抗衡一帶一路
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20220627000066-260408

2021:
G7峰会:美国力推的B3W方案浮出水面,40万亿美元全球基建投资抗衡“一带一路”
https://www.bbc.com/zhongwen/simp/world-57459296
笑撚死,沙特同阿聯酋呢頭入金磚11國,果頭又反一帶一露,變臉仲快過多隆
拜登之前唔係搞緊個重建更好世界(B3W)計劃架咩
無左影喇?
一帶一路 根本唔洗抗衡
中共自己都玩到失敗左

根本明眼人都知道, 中共搞一帶一路無可能成功, 只係送錢比非州窮國
個個都係食花生睇中共點樣做水魚
笑死
d五毛前幾日仲打金磚國飛機
幾時組一個撚狗聯
咁反骨,緊係近排買少咗原油
香港成日提
香港都無提好耐啦

家陣係日日提夜市大計, 大灣區乜乜投資大計 之類
承你所言, 美國坐定定食花生就可以
無需要推全球基建計劃

你認為東盟點解會同中國咁緊密發展關係
被美國稱為糞坑既非洲, 係世界上最後一塊未開發既版圖
金磚11國都唔係你中共話晒事.
依家金磚11國,三個大水喉(印度,沙烏地阿拉伯及阿聯猶)
去左美國到. 巴西,阿根廷隨時反骨.
金磚11國唔到佢玩.
俄佬一死,更加無棋行.

中共如果想打場仗去證明自己威威.
今年年尾到明年年頭最高危.
因俄佬頂得過今年都頂唔過明年,

就算中共唔想打. 老美都應該唔想再拖.
老美一步步迫佢打.
https://lihkg.com/thread/3474039/page/1
B3W本來就只係針對美國既基建法案, 但冠以"世界"之名
拿拿拿,唔係抄,我地偉大既祖國係唔會抄人地野既,依D叫做『高仿』
原本都係諗住將多餘產能賣俾第三世界cap水
賣垃圾 幫人起基建
無諗過掉返轉幫人買貨 睇意大利
點知班垃圾個個cap完水做阿偉
想學又未去到美國咁就周圍搶錢反而俾人搶返轉頭
搞掂左美國基建先
自己都冇咩好野用,仲走去益人地
民主黨次撚次都係咁
一個係銀行一個街邊古惑仔大耳窿大家都係借錢比人
咁大個數都係吹多過做
最後定案肯定變第二樣野
美國呢d叫人出大份 玩多兩玩有人拍枱就玩完
中國就自己出大份 不過對方還唔起錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞