[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (36)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
凌晨兩點幾係咪想我開你波?

你條柒頭已經好羞家

不過都唔夠嗰班垃圾U23咁撚肉酸
唔係話佢勁
但上季佢逗住外援多過外援逗住佢
呢樣真 其實已經對港隊除入籍兵外無寄望
肥彭啲罰波仲勁
你有道理 所以要靠教練睇吓屌唔屌得郁佢地
晉峰有咗哈sir唔同咗已經
足總既問題就..陰謀論咁講根本係有系統想慢慢殺死香港足球
搵定輸波藉口姐,有啲咁嘅教練咪教到啲咩球員出嚟,所以唔使再有期望
大頭放流料?
有得揀好過冇得揀
態度最好就係入職兵

本地球員真係算撚數
足總就肯定係搞得差

但其實真係唔係單純制度問題

U23嘅出現已經令好多後生仔可以唔夠料都照踢頂級聯賽

但事實係比佢哋拍跳咁耐

基本上都唔覺得有啲咩進步
情況應該係 肥彭2016年一月黎香港 但五月完季元朗唔續約所以翻左巴西 九月尾元朗又話簽先再翻香港 咁個個以為佢七年係一月開始計 點知入境處話中間斷左四個月要重新計 咁變相肥彭要今年九月先夠7年
以上係我估嘅 未必準確
港超5隊算啦
下半板真係要執柒咗佢

屌你老未U23個個星期咁撚樣踢同人講係職業
其實作為球迷, 隊波廢都唔緊要 最緊要球員踢落有heart.尊重自己球員身份 教練帶落睇到有部署有哲學
以港超表現黎計, SSP 鄧狗及其隊長黃洋接班人之流就好應該被收皮
人地由高Q大腳 到宜家小組快速配合 黎緊遲早打埋世界杯
港隊就一路走來 始終如一
還看港甲

「龍城軍」開操典禮「大晒冷」

上季以「新丁」身份奪得港甲亞軍的駿英九龍城,今午(9月9日)於九龍仔公園球場舉行開季拜神儀式,除一眾新加盟的球員亮相,包括來自尼日利亞的20歲新援中堅伊美加(EMEKA)及上季港甲「神射手」得主禾達外,還有上季効力港超球會的前港腳曾錦濤、趙少維、汪雙財等華將現身,展現了該隊在新一季問鼎錦標的實力。

今日「龍城軍」在開操典禮中展現了「人強馬壯」的一面,而場內賓客同樣具有份量,包括九龍城民政事務專員蔡敏君及足總會長貝鈞奇齊任主禮嘉賓外,此外,香港體育學院董事局主席鄧竟成、以及一眾足總董事胡偉民、徐英偉、朱浩賢、黃俊雄等也有到來支持,連同九龍城區議會主席何顯通及立法會議員楊永杰、九龍城各界慶典委員會主席陳健平,以及九龍城區體育會足球發展委員會榮譽顧問尹揚明及一眾委員等,場面頗為熱鬧。

儘管「龍城軍」練波時遇上天雨,但當來到開操典禮進行前來個「大合照」時,天氣漸漸轉晴,令隨後的活動,包括致辭、切燒豬及「開球禮」環節得以順利進行。

主禮嘉賓蔡敏君在致辭時不但讚揚九龍城過去幾年的進步表現,更指九龍城在第一年出戰甲組能贏得亞軍十分難得,更直言自己當九龍城攞咗冠軍(即時獲得駿英九龍城隊員報以熱烈掌聲回應),此外,她明白到九龍城在新一季將會面對更大的挑戰,特意勉勵隊員在面對壓力,甚至逆境時,要懂得放鬆;只要自問平時已做好準備及付出努力,便無須太在意得失,這樣也許可以自我釋放,有利自身發揮。」

另外,九龍城區體育會會長王紹基及主席廖永通分別致辭時,異口同聲都讚許球隊的表現及滿意首季港甲成績,後者更強調球隊已寫下球會參加足總聯賽以來最好成績的一次,期望在新一季可以「更上一層樓」。而兩人對球隊奪冠升班的問題持正面態度。

駿英九龍城總監劉楝平承認球隊為求精益求精,今季在人腳上增添了一些具能力和經驗的球員,包括曾錦濤、趙少維、汪雙財及伍家揚等港超腳及來自北區的中場「好波之人」廖億誠,實力上球隊的確有增無減,不過,其他隊伍同樣「招兵買馬」,如衛冕的中西區,甚至「升班馬」三昇亦不簡單,所以,球隊定下的目標是前三,當然,球隊能夠比上季「更上一層」樓就最理想,但要重申一點,球隊一旦有幸奪冠,升班問題還是要交由九龍城足球發展委員會作最後決定,不過,球會在今季組軍上亦有為「衝超」作出部署,球隊今季有多位U22以下球員,目的是要為未能升班建立基本班底。

駿英九龍城今季球員名單﹕1.鍾偉豪、2.黃澤勸勤、5.羅敏聰、6.黃緯傑、7.劉家銘、8.老俊銘、9.陳文輝、10.廖億誠、13.戴思聰、16.趙少維、17.汪雙財、18.許澤朗、19.李泓謙、20.禾達21.曾錦濤、23.蕭志豪、25.許嘉樂、26吳梓軒、27.伍家揚、28.謝嘉駿、29.蘇冠豪、33.談樂軒、37.曾家進.99.JAARZ.LIMBU(U22)。
九龍城人腳幾強 應該似想升班

尼日利亞的20歲新援中堅伊美加(EMEKA)
感謝九龍城為香港入籍兵工程作出貢獻
全城養鬼
之後一樣厚住面皮
大搖大擺搭地鐵
去左睇邊個係JAARZ.LIMBU 原來係傑志青訓黎
唔知佢返黎香港仲有無面搭地鐵
唔洗剪啦,由頭到尾都犯錯
仲有shopping
非本地球員/本地身份存疑
存疑嘅話column N-Q會有問號 好似下面krishna nainani咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞