有冇人記得英國有隊嘢叫Pulp

91 回覆
33 Like 4 Dislike
Clockenflap Common People
依套Netflix電影 有Jarvis 同陳凱琳細佬
仲有IT Crowd 個Moss

https://youtu.be/4RdncisZ_QA?si=YZP9ONj6b1xfIyEI
都係Wes Anderson導演,最近上果套小行星都市都有Jarvis 客串同唱主題曲
the Verve 計 britpop or alt rock?
Brit pop?
the Verve 點會關 alt rock 事?
britpop啦
佢嗰首行路唔帶眼有部分用咗啲rolling stone舊歌旋律
食中咗britpop其中會參考舊人嘅特點
即使blur張Self-titled俾大家話脫離britpop,但graham個guitar tone其實都係有George Harrison feel

至於alt rock就好闊,britpop只係簡單歸納當年英國盛行冒起嘅band
當中blur suede似alt rock,但oasis明顯係四四正正嘅rock and roll
話verve係alt rock又唔會錯嘅,britpop可以係alt rock一種,但britpop又唔等於係alt rock
神枱
britpop唔係風格來,只係講緊果個時期的英國band

well it happened
years ago

when you lived on Stanhope Road
something changed好佛系呢首
我鐘意placebo,算玩得耐都仲未乾塘
正到黐線
甜到漏油
開開下工見到四個英文字,full lineup都冇睇
即刻排隊俾錢星期六飛
早期係psychedelic/noise
中期係alt
後期係brit pop
復合係alt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞