有冇人記得英國有隊嘢叫Pulp

91 回覆
33 Like 4 Dislike
你講得啱,This Is Hardcore 隻碟係比較沉重
同當時嘅心境唔係咁夾
所以繼續Suede Blur 同Oasis
有咩過唔過 佢哋通稱Britpop但風格完全唔同
Ok computer 之後收音機頭都唔玩Britpop
clockenflap 唱就好
關乜事?
呢兩隊係九十年代 頭manchester scene 代表,比 britpop 更早。
應該係 80年代中期既synth pop,風格上當年真係別樹一格。
得番blur suede仲有貨賣
blur 隻新碟正到暈
damon keep住有嘢俾大家聽
呢條友真係graham講嘅ruthless careerist maniac
佢仲有隊Gorillaz ,加埋自己solo ,真係好癲
再叻嘅音樂人都好難keep 到長期高峰,佢真係少數
help the ages
I never knew that you'd get married
而家聽返都覺得好聽
00後
冇muse/take that?
佢哋唔係Brit pop四巨頭
咪就係問點解唔係
可能冇咁出名掛
因為根本就係唔同時期嘅人
93年suede同blur開始咗britpop趕走英國grunge熱潮
muse都唔知成立咗未
grunge 好似係美國貨,其實冇話邊個趕邊個,兩個 moment 各有各精彩。
take that 呢件只係 pop 到喊既 boyband 仔,泊埋落去 britpop 度會有點尷。
有無同好黎緊會去clockenflap 睇
人哋咪話趕走囉
Second British Invasion 之後輪到美國grunge入侵返英國
britpop講到明係要嚟get rid of grunge
Suede去澳門,有無人會過大海睇?
舊年北美睇咗Suede同Manic Street Preachers,本來Manics已經好正,但Suede真係超級勁,Brett Anderson 無老過咁,細場近距離睇好震撼。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞