急問,眼鏡片牌子,在線等

111 回覆
1 Like 18 Dislike
想問阿波羅鏡片好唔好?
頭先去配眼鏡,個店員係咁推介我用阿波羅鏡片,但係我用開 swisscoat 防藍光鏡片,佢就係咁放踩瑞士寶嗰隻防藍光唔係真正防藍光,加上我深近視,要配1.74鏡片的話,瑞士寶嘅鏡片只能夠做到鍍膜技術,唔係物料防反光。
佢仲話物料防反光又做到1.74的話就係阿波羅鏡片最好。
因為我副眼鏡爛咗,所以急配一副,但係唔知個店員講嘅嘢啱唔啱。
所以想問下各位,你會揀用瑞士寶(大牌子啲)但係(聲稱)只得藍光鍍膜,定係阿波羅鏡有物料防藍光?
阿波羅平野黎
防藍光係智商稅
鏡片一律zeiss
鏡片一律蔡司
俾巴打快過我出POST

用ZEISS前過得HOYA都幾好
用完真係返唔到轉頭
個店員話做到1.74加防藍光嘅鏡都一定唔會差
如果得阿波羅紅瑞士寶揀係咪一定揀瑞士寶?
佢話佢公司冇做
咁去另一間買
仲有咩spec 可以睇睇
而家係咪一定係非球面 > 球面
價錢點先
瑞士寶+藍光鍍膜
阿波羅+物料防藍光
一樣價錢
得呢間話宜家俾錢,聽朝就有得攞
得阿波羅寧願唔配
一、染色式的濾藍光鏡片,鏡片會呈現各種顏色(目前主流是茶黃色)。濾藍光比率普遍較高,大多落在 40~70% 之間。以這種加工方式,其實濾藍光率要到 100% 也沒問題,但畢竟視覺還是會影響心理。除非是手術後不能接受刺激的眼睛,或是特殊的運動需求外,一般不製作高於 70% 的濾藍光眼鏡鏡片。染色式的濾藍光鏡片因為濾藍光率非常的高,但不建議帶著它過正常生活,例如吃飯、通勤等等。一離開電腦前就應該要拿下來,否則時間一長容易有認知差距的問題。(就是那種眼鏡摘下來發現原來真實世界長這樣的感覺。)

二、 表面鍍膜式的抗藍光鏡片,抗藍光比率普遍偏低,約在 20%~36% 之間。這種鏡片一戴上去可能感覺沒那麼明顯,但使用他盯著螢幕久了,仍然會有明顯感受,整體情況會比沒有配戴之前好上許多。因為抗藍光的比率較低,可以配戴的時間也相對拉長,戴著它過正常生活也沒問題。
我之前都係深近視散光

六百幾近視, 二百幾散光

1.74 又貴好多,同埋閒閒地加啲功能,全視線,藍光,都可能成三千蚊
把心一橫走咗去做lasik
而家零度,爽到爆

真係要配既話,防藍光真係冇必要,唔好咁傻豬
阿波羅我都未聽過,我真係見識少
唔方好野嚟
咁差咩
其實所謂鏡片唔好會點?
即係度數會配唔足定冇咁襟用定點?
叫佢執柒左去
睇你有咩要求
正如睇開4K, 唔會再睇720P
千奇唔好蔡司
真係返唔到轉頭
用左阿波羅幾年,跟住轉hoya
依家用蔡司,感覺唔到好大分別
阿波羅平但唔係差,算揸用
三款比可能90分,93分,95分咁
你眼唔係特別敏銳係睇唔到的
以上全部個人主觀感覺
其實點好法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞