有HK$1M cash做定期, 你會...

309 回覆
58 Like 220 Dislike
日日計
但係如果美國再加息咪要輸

債息升左 舊債息會唔會跟升?

定只有新債?

咁 d人咪沽舊債轉買新債

債價咪跌左
買美國國債
幾個月至幾十年都有
ib search UST
短期除咗定期買咩都有波動架喎,長期係咪美國可以繼續加息/維持高息先?
其實定期同債如果揸到到期
根本收益做果時就決定左關乜加息事
3個月T-bond/bill -
5.4% Yield
最多買貴左
美元定期都5.1
攪咁多野做咩呢
仲有手續費
新優惠?上星期好似仲係5.1%
講緊係 $120,000
同T-bond相差成0.3% 咁都唔叫多
買T-bond有幾難
你要計埋5usd 手續費大數嚟
做緊定期果陣,突然想拎一部分錢而非全額
有冇得提早拎果部分,而冇手續費
仲有咁做,仲有冇利息先
下 , 完全唔明
為左果0.002% 唔要0.3%?
定期冇得賣喎
算啦,佢哋都未買過
係YTM高0.3
如果3個月到期
又要轉錢入去 匯價 手續費成本除開時間一定高
建議買 T note 而不是 t bill

你買 t bill 唔低 為左個3個月多0.3
FSM one 係咪貴啲?
兩個月都賺到喇 1年你做埋我嗰份
恒生普通戶口美元利息好低
擺係IB,手賤按兩個制就跌左5年息
日日派息?
唔知我淨係識定期

But
有account 自己唔識睇
冇account 問嚟做乜

太明顯

唔知你本身用咩Broker 買啦
1)你買美債本身就要用美金買,點會又要轉錢同匯錢

2) Mature 之後,係直接入返去你個投資戶口(唔係銀行戶口),你點洗又要匯錢

3) 當你用IB, Face Value<1M, 手續費收0.002%, 轉返做美金姐係$127,380, 轉做Bond 姐係$127,000, 手續費25.4

4) 當你玩3個月Bond ladder, Yield 5.4%, 一年收6858, 手續費25.4*4 = 101.6, 現價收6756.4

5) 當你玩你所講既定期,APY 5.1%, 一年收6477, 兩者相差249,仲未計可以玩6個月推到5.5%, 減一半交易Fee,

銀碼愈大對息口愈敏感,反正都係放喺度,你就叫人買定期, 自動放棄果$250,係咩玩法, 我唔明 我手頭上有USD $200k/HKD1.6M 既美債,真心想學野
手術費你計大左2.54先啱
但minimum 5u 都多左20u
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞