有HK$1M cash做定期, 你會...

309 回覆
58 Like 220 Dislike
1M ALLIN TSLA
us treasury
冥通銀行?
有100,000港幣等值嘅美金 可唔可以傳入去。
如果提款話需唔需要扣手續費 或者美國稅
買賣國債有啲咩注意
最低入場費多少
老實講 1M 做定期係無乜效益....比你拎盡5厘都係一個月袋多4K ...

不如拎去讀書轉行之後搵多啲仲好

那怕你拎其中十零廿萬去買下啲穩陣美股回報都仲好啲

講白啲就係得 1M 無得你唔博
你冇接觸開T-Bond

買Bond 唔會分開幾次入,T-Bond 黎講120k 美金(1m港幣) 係散紙,你買越多,個價越低,好多時某啲勁靚既價位寫明min(5,000), 意思係最少買5,000張Bond, 姐係5000*1000 = 5M 美金,四千萬港紙

買Bond有種玩法係叫Bond Ladder, 當你預期加息,現時黎講玩3mth/6mth, 又或者mix, 係最靈活同最大機會拎到最高Yield,當你舊錢大既時候,你就會追Yield 而唔係淨睇Fee,我上面計左俾你睇
好 唔明再問你
一手$1000 usd都仲得
試過按錯買一手取消唔到
巴打,你用乜黎買 bond?
係有

不過儲唔到
睇新聞就睇新聞啦,識人
首先
你講果堆野加起來有冇3000$?

同埋3個月既5.4%滾4次去到1年係5.5左右
我美國撚,用Fidelity
@um9999 求帶帶
每個月多4000被動收入 都話無效益
Lm
Fidelity 係咪佣金貴過 IB, CS/TD AmeriTrade?
IB................
出面味有個定期Po
借POST問下
IB買美國國債
短期(bills)同中長期(Notes)既分別係唔係只係冇息派/時間長短
2者到期都會贖回?
因為我見到短期(bills)好似冇機構評級?會有影響?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞