嚴選四大中國武術電影

78 回覆
6 Like 20 Dislike
第四位

功夫

導演: 周星馳
編劇: 周星馳
監製: 周星馳

武術指導:
袁和平、洪金寶

《功夫》(英語:Kung Fu Hustle)是一部於2004年上映的以中國功夫為主體的香港動作電影,由周星馳擔任導演、監製、編劇、配樂和主演,錢昇瑋執行導演,袁和平和洪金寶任動作設計。故事取景於1940年代的中國,周星馳飾演一位無所作為、想加入當時最大幫派斧頭幫的小混混。該片的視覺效果受到廣泛讚揚;特點是卡通的風格伴隨着中國的傳統音樂。

from wiki

短評:
《功夫》係周星馳一直想做嘅電影。早喺《食神》年代,佢已經將武學元素放入喜劇入面,

直到少林足球,開始加入cg加工,

咁多年黎顯得出佢對武術嘅熱愛,幾咁想拍一套同武術嘅電影。

最後到《功夫》,周星馳終於都可以拍一套純粹嘅武術電影。電影入面對白少,劇情同世界觀都唔大,反而更顯得功夫元素嘅純粹,亦令電影嘅藝術性高了不少。
第三位

英雄

導演: 張藝謀
編劇: 李馮、王斌、張藝謀
監製: 張偉平、江志強

武術指導:
程小東、董瑋

《英雄》(英語:Hero)是2002年由中國大陸導演張藝謀執導的一部武俠片,程小東和董瑋任動作設計。匯集了李連杰、梁朝偉、張曼玉、章子怡、陳道明、甄子丹等一批當紅影星,電影主題曲演唱者是王菲。

from wiki

短評:
相信最多人有印象嘅係佢喺電影中嘅用色

劇情推進用插敘形式進行,由簡單刺秦,到複雜嘅反刺秦心路歷程,由梁朝偉張曼玉李連杰反複演繹不同嘅複雜心態

每一個秦王提出嘅質問,都有一段無名嘅打鬥,由李連杰甄子丹梁朝偉張曼玉演繹高質素嘅武術較勁

https://youtu.be/AeeoEpmyb2Y?si=vd_HU5ftnh4y-4o7

講張藝謀嘅《英雄》,除咗用色、武術,仲有琴棋書畫同劍要提,佢真係演繹到同源嗰樣野。

最後就係點解佢只得第三位,因為佢用上帝視角講天下,先唔講佢咁大愛放棄私怨,當時嘅人點會有個世界觀係秦係統一緊天下?用咗個結果論黎睇戰國時代,個收尾令人失望。
黃飛鴻2
醉拳2
龍爭虎鬥
功夫
一代宗師計唔計?牙問同一線天既打戲都高汁
黃飛鴻 男兒當自強
甄子丹同李連杰布棍
李連杰的確係要佔返一席,但得返2個位好難搞
第二位

臥虎藏龍

導演: 李安
編劇: 王蕙玲、蔡國榮、占士·夏慕斯 (原著: 王度廬)
監製: 江志強、徐立功、李安

武術指導:
袁和平

《臥虎藏龍》(英語:Crouching Tiger, Hidden Dragon)是一部由兩岸三地與美國合拍的2000年華語武俠電影,由李安執導,袁和平任動作指導,改編自王度廬1941至42年武俠小說《臥虎藏龍》,由周潤發、楊紫瓊、章子怡、張震等擔任主演,影片獲第73屆奧斯卡最佳外語片獎以及第37屆金馬獎最佳劇情片,並入圍第73屆奧斯卡最佳改編劇本獎。

from wiki

短評:

呢個短評亦都包含一個長評:

https://artemperor.tw/focus/2762

呢篇分析係我睇過最正,係我學會俠 憎 佛嘅分別嘅文章,而我認為(我)能夠成為已經係好好、好足夠嘅修為,因為有情。

每個角色嘅情感都表達到澎湃而又洽到好處,鄭佩佩尤其,雖然鏡頭唔算多但無論佢憎鳩武當,定見到章子怡青出於藍勝於藍嘅心碎,都演得好入神,個感染嘅力都好強。

章子怡同周潤發嘅演技就無庸置疑嘅細膩,周潤發嘅父權大俠,章子怡嘅闖蕩不馴,加上楊紫瓊嘅剛烈,本身係火辣辣嘅賀爾蒙組合,一次又一次被李慕白嘅修為壓抑咗落黎,同埋個場景氛圍都係非常涼浸浸: 月黑風高嘅晚上、湖邊、竹林、溪澗、洞穴... 角色嘅火辣賀爾蒙浸泡喺一堆咁涼浸浸嘅環境實在睇得好舒服。

其實每段打鬥都好正,不快不慢,

尤其兩女呷醋嘅打鬥,楊紫瓊不斷換兵器,不斷都被青冥劍劈斷,顯出青冥劍(李慕白經修行嘅父權)幾咁無堅不摧

https://youtu.be/Urv2TGWcKvo?si=NVEOs25udKL0F9S5

https://youtu.be/ekp6aWLsvfk?si=ih8LbvLHve82tbPR

https://youtu.be/Pe5u7GRZNho?si=TEp8F5HgggORQcB6

https://youtu.be/49NF9t81dlk?si=B0fGuEUi0ndGmhO6
老實講
宇宙最強耍棍應該係全動作明星入面最好睇
無論係英雄ge 無名vs長空
定係黃飛鴻vs納蘭元述
甄子丹同李連杰都跟過系統式嘅武術訓練 佢地啲動作比較合規格做出黎好睇啲
睇樓豬個on9款
應該都係排葉問嗰啲電影做第一
四個字型容晒[英雄]部戲,大而無當。劇本爛,一味堆砌畫面,武打場面同劇情九唔搭八
其實"功夫".呢套片如其名.係有介紹功夫片發展
由小混混圍打.無招無式
到城塞踩場,一招一式.
到琴魔出場,CG特技

正正香港功夫電影發展史.
第一名唔係《師父》我同你含
冇 劍雨 唔使討論
我願化身石橋
劍雨係算係近代武俠片比較出色ge一套
不過依家香港唔再拍呢D, 好多都係同支那合拍
呢套係武俠同愛情兼備既高質戲
明明個典故係阿難睇中左條女之後講左呢句說話就化左身做石橋之後經過時間洗禮發現not dig deal最後放下一切, 去到劍雨就變到好似就咁直譯落去咁樣,搞工第一次睇個陣睇到 r哂頭
覺得李連杰耍得好睇好多
就算功夫入面賣粥果個都耍得好睇過宇宙最強
咁你又誇張左
五郎八卦棍係做大戲嗰花槍黎
其實自己覺得,無話誇唔誇張
真係講既,覺得你講宇宙最強全動作演員最好睇仲誇張
我剩係講耍棍
事實上真係好多人都讚納蘭元述耍棍耍得好睇, 而且真係講緊對招動作

功夫入面ge 五郎八卦棍係空揮, 同緊CG對戲, 基本上搵一個唱大戲有練耍花槍ge人都一樣做得到

明白係好主觀ge睇法, 但係主觀到太脫離普世審美觀就奇怪左D
布棍直程脫離埋現實tim
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞