客廳牆角天花滲水,想搵公證行找源頭

39 回覆
2 Like 7 Dislike
https://hk.news.yahoo.com/news/%E8%94%A1%E5%AE%87%E7%95%A5%E5%AF%93%E6%89%80%E6%BB%B2%E6%B0%B4%E4%B8%8A%E8%A8%B4%E5%BE%97%E7%9B%B4-081800574.html

法官的書面判辭指出,食環署方難以證明在發出通知後21日所進行的滲漏測試樣本,是進行維修工程後滲漏樣本,基於疑點利益歸於被告,判處蔡宇略一方勝訴。
我也同一命運,家中漏水漏了一年,食環署屋宇署獨立審查組滲水辦全部都話搵唔到源頭,落過色水全部唔得
根本搵唔到源頭,其實而家根本冇嘢可以保障到自己🥲
而家真係慘過食屎,都唔知點算
如果搵公證行係OK , 而家我偏向都要搵公證行了
究竟而家係應該搵公證行? 定係應該搵有專業資格嘅驗樓人士
我經歷過曬你地嘅嘢,最終宜家解決問題。我係穩公證行檢測確認左樓上,上完小額錢債其實比妳贏左都唔會頒令要佢整,只會賠錢了事,你要區域法院告佢先會頒令要佢整,不過律師費之類會好貴。PS 政府一般檢測無用,你要求佢用新技術先會穩到源頭,例如紅外線 微波之類
假設告得入 最後貼到個數可唔可以cover到個律師費
冇用 唯一方法係搬走
除非幾年搬一次新樓,否則舊樓多數有呢d問題
識嘢
不過d 廣告好有效

滲水就搵滲水辦
滲水辦都幫你唔到
洗錢搵公證行都冇用
樓上:noted with thanks,你點證明我漏水,唔比外牆漏入黎漏去你屋企?
你個 case最後點
最後逼政府用最新技術(上面講),確認左樓上漏水,要重新搞防水。倒色水無L用
照紅外線都冇用,證明到你個天花有漏水,證明唔到漏水同樓上有直接關係
倒色水個目的就係要證明漏水關樓上事
你講得岩,但係睇佢份report點寫,起碼我係色水睇唔到,紅外線話有,跟住要樓上破掉重練,宜家已經無漏水
樓上一樣可以唔理,一定要搵律師上庭先有用,希望你告得入佢,食環做

嘢慢,我樓上整咗成年都無改善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞