客廳牆角天花滲水,想搵公證行找源頭

39 回覆
2 Like 7 Dislike
想找公證行快啲找到源頭。如果證實樓上係滲水源頭,我知道檢測費用可以claim返樓上,但我須唔須要先知會樓上,得到佢哋認同先搵公證行?

另外,我最重要係想樓上維修根治問題,唔好再滲水。公證行報告主要係民事訴訟索償作用,其實有冇法定作用令樓上維修(我知如果做政府滲水辦就有權力)?管理處可唔可以揸住公證行報告要樓上維修?

有冇人有相關經驗?

天花滲水苦惱中…

Thanks
天花牆角滲水位置上面係咪佢個廁所
any floorplan or 相
客廳天花板漏水,咁樓上位置係啲乜嘢?
位置係呢度呀…

有冇叫管理處上去同樓上講吓? 對方有咩回應?
無法律效力架喎
有呀,管理處通知咗樓上,管理處話佢哋都會盡量配合去調查。樓上應該係兩個老人家

都報咗食環,度咗濕度、會開file, 話會再約樓上試色水(去水)。但我對食環唔太有信心,搞完一輪好耐都係得個吉。

做咗呢種試水未?

食環呢啲咁有特色嘅部門,你要日日打去追佢一次
我都有依個情況 依家滴水滴撚到變左鐘乳石咁🤣

之前樓上已經試咗一次色水 但滴落嚟嘅水都係透明

成幢樓做咗外牆大維修無耐 懷疑係外牆維修做得唔好搞到滲入黎

利申:租客
未做,因為食環今日先去我屋企度濕度,話會開file, 約下星期上樓上試色水。

另外我同步搵咗檢測公司上嚟做初步評估,佢哋現場睇過,用紅外線初步睇,推斷來水喉滲漏機會大。當然呢個只係初步評估。
你比左錢先就唔會拎得返
claim條毛咩 公證行晒鳩氣 份report用黎兇下人渣
樓上唔理 一樣企左係度
如果証實係樓上滲漏,就算claim樓上公證行/維修費用,都要經小額錢債署,我都好唔想…
但如果唔做舉証,係咪更加無得同樓上bargain?
問吓管理處意見
建議唔好浪費時間
有時天花滲水唔一定樓上單位
可能係大廈外牆,或者係樓上隔離個單位
試色水真係搵到源頭佢唔理你都無佢符
唔好浪費時間,所以咪想搵公證行快啲搵源頭囉
小心樓上玩嘢唔理,記得搵定律師告佢,如果唔係佢一世都唔會理
會唔會係樓上浴缸膠邊老化?
咁點樣處理先唔會浪費時間??
我樓下都投訴漏水,我任佢試任佢check,諗住係漏咪整返俾人,
但點check都check唔倒關我事,即係可能係外牆/再樓上/我隔離單位 漏,
我今次真係愛莫能助。
呢種要等食環去水管色水fails 再搞一大輪先到bd接手做
1. 唔洗得到樓上同意
2. 管理處食環都係廢 無用
3. 上到庭如果你贏咗 會頒令叫樓上修復 但中間涉及太多程序同時間
檢測公司fatfat
用紅外線你用肉眼都睇到佢滲水做成損毀 食環封信都證明到你天花有滲水啦
洗鬼佢拎部機度天花板嘅溫度 (即係武肺個陣大廈門口裝個D測溫cam)

係搵佢地上門睇就問佢地有冇微波 最好就夾定樓上肯開門俾佢地入屋先請呢D公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞