當年大長今究竟有咩好睇?

327 回覆
126 Like 665 Dislike
你冇搞錯鄭尚宮已經好好
但係至少佢做到最高尚宮先死
記得當年睇完大長今,轉台睇亞視播嘅女人天下,女人天下都幾好睇
之後到2017年套師任堂都係李英愛做女主,都好正好好睇

三套都講中宗時期,但唔同角度講中宗同文定王后,有興趣研究朝鮮王朝,可以睇睇
唔同年代睇法真係會唔同
雖然唔同類別
但係追火影咪又係咁追
古代韓劇始祖
李世榮先正囉
同期唔係仲有天國的階梯?
唯一一套係會睇晒既韓劇
當年小學雞 學校歌唱比賽 10個有9個都係唱陳慧琳首主題曲
係咪有角色做過順風婦產科
Mmorpg沒落係正常
不停重複又重複同返工冇分別
真,好似online game咁以前升一lv 勁耐都有心機升,好似魔力咁升招技升一lv 可能都要個幾兩個月,嗰陣啲人都有心機去玩,因為嗰陣娛樂真係少
記得 以前 睇 攞藤條打d女仔隻腳睇到扯曬旗
兩套比起鍾意甄嬛傳多啲
唔係踩金枝慾孽 但相比起呢套既宮鬥有啲啲小兒科
同埋個皇上做得幾差下….
作為皇帝應該喜恕不形於色,前朝政事大於後宮兒女之情
佢就做到好善良、好冇心計咁,完全唔係皇帝應有既模樣

甄嬛傳唔單只後宮,前朝、不同勢力既角力做得好出色
又有好多蛛絲馬跡透露出前朝後宮點樣勾結
陳建斌係近年少數演繹得好好既雍正
喜恕不形於色,不恕而威,透過對眼又睇得出佢都有情緒、無奈之處
節奏係慢啲 但前期鋪墊、伏筆更加令成套戲更完整

相反香港既劇 普遍都太快…啲台詞好似比較淺薄
當然演員既演技好好啦
只係台詞浪費左佢地既演技….

不過金枝慾孽的確係宮鬥劇既鼻祖黎
只係兩套比起 我覺得甄嬛傳好睇啲咁解
唔記得係邊度睇返黎
好過癮 就拎左黎用
唔係抄大奧咩?
係後來好多劇抄你睇返佢咪比下去

等於tvb金枝慾孽,果陣大陸都冇呢d宫鬥劇,宜家一年廿幾三十套
長今,

你點可以做到架
其實節奏唔慢 佢係長但冇拖劇情
講佢點爆由細被人不停被人恰到大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞