政府統計處數字:完成見習生捱之後既普通工程師 平均人工最低去到47100?(只計私人公司)

78 回覆
15 Like 146 Dislike
完成見習生涯可以去到47k?你標題黨黎?
上面係2018 既 consultant價黎
個價 近年亦都大幅提升咗啦
因為市場完全請唔到人
2023 唔同咗好多 尤其 Charter 個價(因為更缺人)

而47k 個數據係黎自統計處正式統計
包括工程師 喺唔同公司嘅人工
都證明咗 consultant 係工程界入面低薪一族
而且人數佔比唔高
行行考牌 professional interview 都要睇人面色㗎啦
Push
捱得好辛苦,但好過班Science 狗 科學狗搞到要做lab ,20k都無
佢想你地考HKIE 工程師牌
佢想你地考
但係冇話比你考到喎
考到牌都冇4雞 公價3萬8
又係度呃鬼食豆腐
佢又冇話完見習幾耐去到47k,捱返十年八年啦
請唔到人啦
咁你咪讀science 囉傻閪
哩個就似樣啦, 近返個真實行情
睇左幾個月都無recruitment
好彩唔係等住開飯
咁有無一個2023年嘅update
暫時聽返黎既Consultant人工分布係咁:-
FG 23k - 25k
G+3 35k - 37k (完Scheme)
C+0 42k - 45k
C+2 48k - 55k
C+2 up 冇公價
我之前G+6 around 32k
宜家有左CEng
C+2先得55k
入政府真係無敵
C已經60k up
今年好似全部加多10%左右
Push
畢業七八年 冇考過
所以考唔到?

唔報名 真係唔會有機會考到嘅

不過公道講七年最多考三四次既
出到嚟,除咗見人生第一份工,都無咩人會理成積

態度 表現 轉數 談吐,求其一樣都重要過成積掛
CPA CFA 考試加經驗就得,唔駛去Panel interview 比d天龍人撚。。。。其實HKIE 會唔會考慮跟佢地
工程並唔係識計數就得 好需要經驗make professional judgement
而且如果好似CPA咁考 可能會冇咗國際認可
因為同其他海外學會 考法唔一致
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞