政府統計處數字:完成見習生捱之後既普通工程師 平均人工最低去到47100?(只計私人公司)

78 回覆
15 Like 146 Dislike
根據香港特區政府統計處嘅數據,計完成三年工程培訓既工程師,屋宇裝備工程師平均月薪可以到47100!而如果你畢業選擇咗訓綀做機械工程師,平均月薪可以到53000元!!如果做結構工程師,平均更加可以到55600元。呢個人工計埋未有MHKIE/CEng資格既工程師,仲要只係2019年既統計。如果你成功晉升做項目經理(只少五年工作經驗),平均月薪更可以到77600元,真係都夠過生活!

香港嘅基建發展日新月異,工程師嘅需求同薪金由2019到2023都升咗唔少!無論你係新鮮人定係老屎忽,香港嘅工程行業都可以提供你一個好嘅發展機會。

你可以用你嘅知識同技能喺工程界參與到重要嘅基建項目,建設我哋嘅社區,實現你嘅事業夢想。除咗錢,你仲可以喺呢個行業裏面持續學習,持續成長,創造屬於你嘅光明前程。

加油!

屋宇裝備工程師 : 負責設計及監督屋宇裝備的安裝。
2019收入中位數:44100
2019收入平均數:47100
專業資格:持有大學屋宇裝備工程學位及最少有3年實地工作經驗及/同等專業資格,如於1975年12月5日後獲選為香港工程師學會的正式會員。

機械工程師 :就機械設計方面進行研究,並對機械設備的操作功能提供意見;策劃及監督該等設備的發展、建造、裝置、操作、保養及維修。
2019收入中位數:42000
2019收入平均數:53000
專業資格:持有大學機械工程學位及最少有3年實地工作經驗及/或同等專業資格,如於1975年12月5日後獲選為香港工程師學會(機械工程組)的正式會員。

結構工程師 :負責的工作與土木工程師大致相同,但特別專長於大型工/商/住宅建築物、公共建築物及其他公共設施的結構設計、維修及保養。
2019收入中位數:55500
2019收入平均數:55600
專業資格:持有大學結構/土木工程學位及最少有3年實地工作經驗及/或同等專業資格,如於1975年12月5日後獲選為香港工程師學會(結構工程或土木工程組)的正式會員。

工程計劃經理 : 策劃、籌辦及管理建築計劃;與建築師、工程師、工料測量師、其他專業人士及承建商協議調配有關建造工程的工作,並就財務事宜進行洽商。
2019收入中位數:74700
2019收入平均數:77600
專業資格:持有大學與建造及建築有關的學位及最少有5年實地工作經驗及/或同等專業資格。

Source:
2019 年經理級與專業僱員 薪金及僱員福利統計報告
(高層管理人員除外)
https://www.censtatd.gov.hk/en/data/stat_report/product/B1050010/att/B10500102019AN19B0100.pdf
又水人讀engine
Push
屌你老母咩 吹到咁撚大
統計數字黎
工程fg最少50k啦
遍野嚴重報細數
大家快啲入行
通常23-30k 捱2-3年
之後先 係個report 既範圍
2-3年 你問下幾多個人有呢個數
係呀 C+0 40K嘛 吹到冇牌40-50K 有牌5X
Dllm
唔好意思
可能有啲語意上既誤會
個統計係 平均咗 所有G+3 以上 工程師既人工 (除咗director grade )

岩岩G+3 可以睇LQ 準啲
Push
Push
完成見習生涯十五年或者有既

政府收工程人 收勁多
人工又高
又呃會費
push
火坑口搵水魚入嚟玩
Push
中國式統計
Push
有個friend 讀書幾叻
畢業七八年都未考到
Push
都係統計
你唔信嘅就永遠都唔會信
嘥氣
同身邊識得嘅人
同朋友完全兩回事 吹大啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞