“蘇拉”橫掃半個廣東,所到之處成黃河

167 回覆
175 Like 2 Dislike
中你老母
英國留低好制度咋
波台狗不意外
真男人真明君曹操
自從將重心轉移至河北
都做咗唔少水利工程
打通水路運輸 同時改道調節流量 減少風險

佢點會估到後世河北河南排一次洪就滲到仆晒街

官渡決戰前修復連接黃、淮之汴渠
淮河經徐州彭城泗水流入汴渠再西通黃河
《三國志·魏書·武帝紀》
遂至浚儀,治睢陽渠,遣使以太牢祀橋玄。

開白溝 淇水原本南流入黃河
曹操於淇水口作堰 引海河水流東北入白溝 打通運糧道直達鄴城
以征戰河北袁氏本據
當然曹操當時就認定鄴城為自己大本營 所以基建除咗為攻城 亦係為日後漕運發展打算
對後世有深遠影響,隋唐都以此為基礎

九年春正月,濟河,遏淇水入白溝,以通糧道。

《水經·淇水注》
淇水又南歷枋堰舊淇水口,東流逕黎陽縣界,南入河。
《溝洫志》曰:“遮害亭西十八里至淇水口”是也。
漢建安九年魏武王於水口下大枋木以成堰,
遏洪水東入白溝,以通漕運,故時人號其處為枋頭矣。

曹操即使花6-7年大致平定河北,但仍然要提防袁氏兄弟連合邊疆外族再起,幽州重創後出征烏桓,惡劣環境下關鑿渠道成為關鍵。

公將征之,鑿渠,自呼沲入泒水,泒音孤。名平虜渠;又從泃河口泃音句。鑿入潞河,名泉州渠,以通海。

秋七月,大水,傍海道不通,田疇請為鄉導,公從之。引軍出盧龍塞,塞外道絕不通,乃壍山堙谷五百餘里,經白檀,歷平岡,涉鮮卑庭,東指柳城。

曹操定都後要再次強化水路運輸系統
開鑿利漕,與漳水相通,又匯入白溝

《三國志·魏書·武帝紀》“九月,作金虎台。鑿渠引漳水入白溝,以通河。”
《水經注·濁漳水》“漢獻帝建安十八年,魏太祖鑿渠,引漳水東入清、洹,以通河漕,名曰利漕渠”

王粲作從軍詩五首,其之四有描述過呢套運河系統

朝發鄴都橋 暮濟白馬津
逍遙河堤上 左右望我軍
連舫踰萬艘 帶甲千萬人

東漢後期中原人口水平處於低峰期,亦只經歷曹操自己一代政權,
已經打通晒江淮黃海四大中原水系,效率之高確實無人能及。
其實古代官員 真係好過現代中共官員

古代官員 唔多唔小都會做返一D 利民措施

現代中共官員 除左識貪污之外, 真係唔知做過乜
loop咗10分鐘搵台風的破壞情況
結論同你一樣
屌你
無限GDP
細同水浸有咩關係?
唔係越細越昣水浸先啱咩
可唔可以幫手正評埋呢張圖
細先處理好 快
起哂地下城本有多
最深刻咪跑馬地銅鑼灣水浸好撚嚴峻
成日俾人屌
你咪係囉支那仔
山竹?剩係搖吓搖鳩你
仲有上環海味鋪一定要採訪
咁都諗得出
呢邊都好耐冇聽過出事
發展中國家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞